Vil kreve lærerutdaning for faste lærerjobber

Regjeringen sender ut et forslag på høring om å lovfeste at man må ha lærerutdanning for å bli fast ansatt som lærer i skolen.

Kunnskapsminister Kari Nessa Northun (Ap) vil lovfeste et krav om at alle lærere må ha utdanning som lærere. Foto: Emilie Holtet / NTB
Kunnskapsminister Kari Nessa Northun (Ap) vil lovfeste et krav om at alle lærere må ha utdanning som lærere. Foto: Emilie Holtet / NTB Vis mer
Publisert

– Vi skal ha en skole med høy kvalitet der læring og mestring er viktig. Vi satser på læreren. Sammen med partene har regjeringen kommet fram til et forslag om en lovendring som skal understreke og løfte fram betydningen av at lærere har lærerutdanning, sier kunnskapsminister Kari Nessa Nordtun (Ap) i en pressemelding.

I dagens lov er det krav om at den som ansettes i lærerstilling, skal ha relevant faglig og pedagogisk kompetanse.

Etter tett dialog med partene i skolesektoren, foreslår regjeringen å endre dette til et krav om relevant lærerutdanning.

Det betyr at søkere må ha pedagogisk utdanning for å kunne bli fast ansatt som lærer. Pedagogisk erfaring vil ikke være tilstrekkelig.

– Endringen vil bidra til at barna våre får god opplæring av lærere med lærerutdanning og til å utvikle skolen. Det vil også bidra til å øke statusen til læreryrket og være med på å gjøre det mer attraktivt for de som skal velge en utdanning, sier kunnskapsministeren.

Hun understreker samtidig at lovforslaget ikke skal ha konsekvenser for dem som allerede er fast ansatte når de foreslåtte reglene trer i kraft.

– Selv om vi mener at lærerutdanningen skal ligge til grunn, skal vi ta vare på dyktige og erfarne ansatte som har jobbet i skolen lenge. Ingen som er ansatt i lærerstilling, skal avskiltes, sier Nordtun.

Høringsfristen er 5. januar, og departementet tar sikte på at de foreslåtte regelendringer kan tre i kraft i august 2024, samtidig som det er planlagt at ny opplæringslov med forskrifter trer i kraft.

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer