Vil kreve at innvandrere skal bestå test

Solveig Horne (Frp) er ikke fornøyd med dagens statsborgerskapstest.

(upublisert) Opprettet
Inkluderingsminister Solveig Horne (Frp) foreslår krav om bestått prøve i samfunnskunnskap og norsk muntlig for innvandrere som vil bli norske statsborgere.

Regjeringspartiene ble enige med støttepartiene Venstre og KrF om å innføre testen i Sundvolden-erklæringen. Nå sendes lovforslaget ut på høring.

- Grunnleggende kunnskaper om det norske samfunnet og et minimum av muntlige ferdigheter i norsk er dessuten avgjørende for vellykket integrering, sier Horne.

Hun viser til at det allerede er krav om gjennomført opplæring i norsk og samfunnsfag, og mener søkerne må kunne vise til resultater fra denne opplæringen.

Kravet skal gjelde søkere om norsk statsborgerskap mellom 18 og 67 år. Personer som har vist at de har tilstrekkelige kunnskaper, eller som ikke er i stand til å delta i norskopplæring, skal være unntatt for kravene, ifølge departementet.

For å bestå prøvene, må søkeren om statsborgerskap forstå enkelt norsk dagligspråk og kunne uttrykke seg om sin egen person, familie, nære omgivelser og arbeid. Samfunnsfagsprøven eksisterer allerede i dag og er obligatorisk, men det er per i dag ikke obligatorisk å få bestått. (©NTB)

Hva mener du? Bør innvandrere bestå en test før de kan de kan bli statsborgere? Er det et unødvendig krav?

Diskuter i kommentarfeltet eller på Facebook-siden til SOL. Vi oppfordrer til saklig debatt. Personangrep og hets vil bli slettet.

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på sol.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.