Dyr reparasjon for «Helge Ingstad»

Vil koste 12 milliarder kroner å reparere KNM Helge Ingstad

Ifølge dokumenter fra Forsvarsmateriell som BT har fått tilgang til.

Hva som skjer videre med fregatten KNM Helge Ingstad, er uvisst. Ifølge Forsvarsmateriell vil det koste over 12 milliarder kroner å reparere den. (Foto: Emil Wenaas Larsen / Forsvaret / NTB scanpix)
Hva som skjer videre med fregatten KNM Helge Ingstad, er uvisst. Ifølge Forsvarsmateriell vil det koste over 12 milliarder kroner å reparere den. (Foto: Emil Wenaas Larsen / Forsvaret / NTB scanpix) Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

«Kostnadene for å reparere fregatten vil være mer enn 12 milliarder kroner. Å bygge nytt vil være lavere», står det i dokumentene Bergens Tidende har lest.

Forsvarsmateriell har utarbeidet en rapport som viser hva kostnadene ved å reparere fregatten vil beløpe seg til. Eksterne og interne eksperter har vært med på å vurdere skadene, og rapporten skal etter planen legges fram onsdag.

Det kostet 4,3 milliarder kroner å anskaffe fregatten. Det er ikke kjent hva en ny vil koste, men i dokumentene fra Forsvarsmateriell påpekes det at det er langt dyrere å bygge kun én fregatt i stedet for å bygge flere.

Bare det å sikre, heve og transportere ulykkesfregatten har til nå kostet 726 millioner kroner, ifølge årsrapporten for 2018 fra Forsvaret.

Fregatten kolliderte med tankskipet Sola i november i fjor. Skipet ble liggende i fjæresteinene nord for Stureterminalen i Øygarden i nesten fire måneder før den ble hevet og fraktet til Haakonsvern i Bergen.

Kommunikasjonsrådgiver Vigdis Hvaal i Forsvarsmateriell ønsker ikke å kommentere saken overfor BT.

– Det inviteres til pressekonferanse onsdag der tilstandsrapporten blir presentert. Før den tid gis ingen kommentarer, skriver hun i en melding.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer