Vil hindre russere i å besøke europeiske land

Både Finland og Estland mener russere nå bør forhindres fra å reise til EU-land som turister.

Statsministrene Sanna Marin (t.v.) og Kaja Kallas under et EU-toppmøte i Brussel i desember i fjor. Foto: Geert Vanden Wijngaert / Pool / AP / NTB
Statsministrene Sanna Marin (t.v.) og Kaja Kallas under et EU-toppmøte i Brussel i desember i fjor. Foto: Geert Vanden Wijngaert / Pool / AP / NTB Vis mer
Publisert

– Å besøke Europa er et privilegium, ikke en menneskerettighet, skriver Estlands statsminister Kaja Kallas på Twitter tirsdag.

Finlands statsminister Sanna Marin sa dagen før at det ikke er riktig at russere skal «leve normale liv, reise i Europa, være turister» samtidig som Russland fører en brutal krig i Ukraina.

Selv om lufttransport mellom Russland og vestlige land for lengst er stanset, har russere mulighet til å dra til EU-land med bil.

I forrige uke meldte den finske kringkasteren Yle at russiske selskaper har begynt å arrangere bilturer til flyplassene i Helsingfors og Villmanstrand.

Ønsker stengte grenser

Turistvisum til russere skal diskuteres på et uformelt møte for EUs utenriksministre 31. august, ifølge Yle. Finske turistvisum er gyldige i hele Schengen-området, hvor Norge inngår.

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj sa i et intervju med Washington Post mandag at vestlige land bør stenge grensene fullstendig for russere. Den russiske regjeringstalsmannen Dmitrij Peskov kaller oppfordringen fullstendig irrasjonell.

Russlands tidligere president og statsminister Dmitrij Medvedev beskylder Kaja Kallas for å komme med uttalelser som minner om nazisme.

Innstramminger i gang

I forrige uke la Finland fram en plan om å begrense utstedelsen av turistvisum til russere.

Samtidig sa utenriksminister Pekka Haavisto at det trengs en beslutning om denne problemstillingen på EU-nivå.

I Estland har myndighetene varslet at de vil slutte å gi russere studentvisum og midlertidige oppholdstillatelser. I Frankrike ble to russere nektet å besøke slottet Chateau de Vincennes, som huser deler av det franske forsvarets arkiver og formelt regnes som militært område. Kort tid etter kom myndighetene fram til at dette var en for streng tolkning av reglene, og russiske turister kan igjen besøke slottet.

Blant forskere og eksperter har det vært delte meninger om hvorvidt vestlige sanksjoner bør rettes mot vanlige russere. Enkelte har advart om at dette kan øke oppslutningen om Vladimir Putins regime i Russland.

(NTB)

Mer om