Vil gjøre stalking kriminelt

Et bredt flertall i Folketinget i Danmark er enige om flere tiltak som skal sikre hjelp til ofre for personforfølgelse – såkalt stalking.

Strøget i Kbenhavn sentrum. Foto: Fredrik Hagen / NTB
Strøget i Kbenhavn sentrum. Foto: Fredrik Hagen / NTB Vis mer
Publisert

Det blir lagt opp til en egen stalking-paragraf, som både skal kriminalisere og definere stalking.

– En slik bestemmelse vil sende et viktig signal til ofre og gjerningspersoner om at stalking er en alvorlig forbrytelse på linje med for eksempel fysisk og psykisk vold, heter det i utspillet som presenteres mandag.

Regjeringen, Dansk Folkeparti, SF, De Radikale, Enhedslisten, Konservative, Nye Borgerlige og Alternativet står bak utspillet, som har fått navnet «Bedre hjelp til ofre for stalking».

Personfølelse, eller stalking, defineres som gjentakende overvåking eller forfølgelse av en person. Isolert sett kan handlingene bli sett på som mindre alvorlige, men kan over tid utgjøre en grov krenkelse av offerets privatliv.

Oppretter grupper

I alle politidistrikter i Danmark skal det opprettes spesialiserte grupper bestående av personer med spesialiserte utdannelser.

Politiet skal også få utvidede verktøy for å håndtere stalking, blant annet gjennom en ny IT-tjeneste som skal beskytte ofre og sette i gang hjelp.

Det blir også åpnet for varetektsfengsling i forbindelse med lovbrudd knyttet til stalking.

– Etterlengtet

Mellom 67.000 og 98.000 er årlig utsatt for stalking på ulike måter i Danmark, ifølge Ritzau.

Organisasjonene Mødrehjælpen og Landsorganisationen av Kvindekrisecentre mener at initiativet er svært viktig.

– Det er hyggelig og etterlengtet at det nå også skal foretas en kriminalisering av stalking, sier Trine Schaldemose, visedirektør i Mødrehjælpen.

I Norge ble lovparagrafer som skal beskytte mot stalking, vedtatt i 2016.

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer