Vil gå rettens vei for å overleve: - Ser for oss det verste scenarioet

Den lille øystaten Tuvalu i Stillehavet vurderer å gå rettens vei for å overleve som stat om havet tar landet som følge av klimaendringer.

Tuvalu er en øystat i Polynesia i Stillehavet og har i overkant av 10 000 innbyggere. Her avgir utenriksminister Simon Kofe en COP26-uttalelse mens han står i havet i Funafuti, Tuvalu 5. november 2021. Foto: Tuvalus Justis-, Kommunikasjons og Utenriksdepartement.
Tuvalu er en øystat i Polynesia i Stillehavet og har i overkant av 10 000 innbyggere. Her avgir utenriksminister Simon Kofe en COP26-uttalelse mens han står i havet i Funafuti, Tuvalu 5. november 2021. Foto: Tuvalus Justis-, Kommunikasjons og Utenriksdepartement. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

– Vi ser faktisk for oss det verste scenarioet, der vi tvinges til å forlate vårt land om det forsvinner i havet, sier utenriksminister Simon Kofe i et intervju med Reuters.

Han sier at Tuvalu vil gå til retten for å beholde statusen som stat i henhold til folkeretten og eierskapet over sine maritime soner.

Bilder av Kofe mens han spiller inn en tale til klimatoppmøtet i Glasgow der han står til knes i havet, kledd i dress og med talerstolen i vannet, har gått viralt.

Dette bildet av utenriksministeren Simon Kofe har har gått viralt. Foto: Tuvalus Justis-, Kommunikasjons og Utenriksdepartement.
Dette bildet av utenriksministeren Simon Kofe har har gått viralt. Foto: Tuvalus Justis-, Kommunikasjons og Utenriksdepartement. Vis mer

Kofe sier han er fornøyd med at bildene har fått så mye oppmerksomhet, og håper det formidler hvilke utfordringer Tuvalu står overfor.

Den lille øystaten har en befolkning på 11.000, og det høyeste punktet er bare 4,5 meter over havet. Siden 1993 har havnivået steget 0,5 centimeter i året, det vil si nærmere 30 centimeter.

Mange store utslippsland har lovet å trappe opp utslippskuttene og sikter mot klimanøytralitet i 2050.

Men de små stillehavsnasjonene krever umiddelbar handling. De peker på at det er deres overlevelse som land som står på spill.

(©NTB)

Mer om