Utvalget la fram sin rapport torsdag.
– I dag har vi et lappeteppe av tilleggspoeng og rangeringsmuligheter, der alder trumfer kompetanse. Dette fører til at mange bruker lang tid på å komme i gang med studiene, og at poenggrensene har blitt kunstig høye. Det gir oss ikke bedre kandidater eller arbeidstakere, og det har store samfunnsøkonomiske kostnader, sier leder Marianne Aasen av Opptaksutvalget i en pressemelding.
Utvalget, som ble satt ned i 2021, fikk i oppdrag å gå gjennom regelverket for opptak til høyere utdanning. Målet var å foreslå et forståelig og fleksibelt opptaksregelverk.

Kartla hverdagen til fattige barn – frykter sosial krise
Vil fjerne alle tilleggspoeng
Blant forslagene utvalget fremmer, er å fjerne alle tilleggspoeng. I dag kan en skaffe seg studiepoeng ved å gjennomføre blant annet førstegangstjeneste og folkehøyskole. En kan også få studiepoeng for alder. Utvalget mener poengene forsinker oppstarten i høyere utdanning, særlig på studier med mange søkere.

Mange ønsker å pynte på karakterene etter å ha gjennomført videregående skole. Utvalget foreslår at slike forbedrede karakterer ikke skal telle i opptaket.
Utvalget opplyser samtidig at det skal være mulig å ta nye fag etter fullført videregående, men ikke forbedre karakterer en allerede har fått mens en gikk på videregående.
Søkere som trenger en ny sjanse, kan i stedet ta en opptaksprøve, skriver utvalget, som foreslår en kvote på 20 prosent for dette.
Det skal være mulig å ta nye fag etter fullført videregående, men ikke forbedre karakterer.
Mener det er på høy tid å rydde opp
Forsknings- og høyere utdanningsminister Ola Borten Moe (Sp) mottok utvalgets anbefalinger. Han peker på at det er på høy tid å rydde opp i dagens opptakssystem.

Knekket krypterte meldinger: - Mennesker blir drept på direktesendt video
– Det gir ikke mening at norsk ungdom skal bruke årevis på å ta opp fag og samle poeng før de kommer i gang. Vi ønsker at flere skal komme i gang med studiene raskt, sier han.
Nå vil han foreslå for regjeringen å sende rapporten på høring.
– Det som er helt sikkert, er at alle eventuelle endringer i opptaksregelverket skal varsles i god tid. Og det er ingen endringer som kommer over natten, sier Borten Moe.
(NTB)