- Vi vil ikke hvile før de som begår disse forbrytelsene, stilles til ansvar

Nesten 60 land stiller seg bak et krav om et ekstraordinært møte om Ukraina i FNs menneskerettsråd, ifølge Ukrainas ambassadør.

Situasjonen i Mariupol ventes å være et av temaene på møtet i FNs menneskerettsråd. Her ankommer sivile som flyktet fra havnebyen et mottak i Zaporizjzja søndag. Foto: Francisco Seco / AP / NTB
Situasjonen i Mariupol ventes å være et av temaene på møtet i FNs menneskerettsråd. Her ankommer sivile som flyktet fra havnebyen et mottak i Zaporizjzja søndag. Foto: Francisco Seco / AP / NTB Vis mer
Publisert

– I dag har vi bedt om en spesialsesjon i FNs menneskerettsråd til å vurdere den forverrede situasjonen for menneskerettigheter i Ukraina, sier Jevhenija Filipenko i en videomelding på Twitter mandag.

– Vi vil ikke hvile før vi sikrer at de som begår disse forbrytelsene, stilles til ansvar, tilføyer Filipenko, som er Ukrainas ambassadør til FN i Genève.

Diplomater opplyser til nyhetsbyrået Reuters at møtet etter planen skal finne sted torsdag. Ukraina viser til meldinger om krigsforbrytelser og overgrep i byen Butsja og andre frigjorte deler av landet, samt store tap av menneskeliv i russisk-kontrollerte Mariupol.

Ifølge Reuters' kilder kan det på møtet bli diskutert en resolusjon der granskingskommisjonen for Ukraina-krigen blir bedt om å lage en detaljert rapport til rådet senere i år.

Den norske juristen Erik Møse leder kommisjonen som ble oppnevnt av FNs menneskerettsråd i mars.

Russiske styrker er blitt anklaget for omfattende angrep på sivile mål i Ukraina, deriblant på skoler, helseinstitusjoner, boligblokker og sivil infrastruktur.

Flere tusen mennesker har mistet livet, og millioner er drevet på flukt siden invasjonen startet 24. februar.

Russland har avvist anklager om krigsforbrytelser.

(NTB)

DEMONSTRANTER: Den russiske ambassadøren, Andreev Sergey, dynket i rød maling av demonstranter da han besøkte et monument for falne sovjetiske soldater i Warszawa. Video: Twitter. Vis mer
Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer