«Vi kommer ikke til å dø i stillhet»

Franske bønder sperret mandag av flere motorveier inn og ut av Paris med krav om bedre lønn og arbeidsbetingelser. De truer med å «beleire» byen i lang tid.

Bøndene har satt skilt og bannere på traktorene sine for å vise sin misnøye mot regjeringens landbrukspolitikk. Foto: Matthieu Mirville / AP / NTB
Bøndene har satt skilt og bannere på traktorene sine for å vise sin misnøye mot regjeringens landbrukspolitikk. Foto: Matthieu Mirville / AP / NTB Vis mer
Publisert

Bli varslet om siste nytt i Sol-appen! Last ned for Iphone her og Android her!

– Vi krever svar. Dette er landbrukets siste kamp. Det er et spørsmål om overlevelse, sier Karine Duc, som er bonde i Sørvest-Frankrike, til nyhetsbyrået AFP.

Bønder over hele Frankrike har den siste tiden brukt kjøretøy til å sperre veier og skape trafikkaos. I mandagens varslede aksjon sperret bøndene motorveiene inn til den franske hovedstaden med traktorer og lastebiler.

Et banner på en traktor har påskriften: Vi kommer ikke til å dø i stillhet.

Flere traktorer har stablet vegger av rundballer som sperrer motorveien. Videoer i sosiale medier viser traktorer som spyler store mengder gjødsel og septik på fasaden til offentlige bygg i Paris.

– Gitt oss brødsmuler

Bøndene mener de blir påført mange miljøreguleringer som ikke gjelder for bønder i for eksempel Italia, og at de derfor lider under urettferdige konkurransevilkår. De er også frustrert over at inntektene og pensjonene faller.

Franske bønder på en av motorveiene som leder til Paris. Foto: Matthieu Mirville / AP / NTB
Franske bønder på en av motorveiene som leder til Paris. Foto: Matthieu Mirville / AP / NTB Vis mer

Statsminister Gabriel Attal kom før helgen med lovnader om at situasjonen skulle bedre seg for bøndene, men forsøket på å forhindre aksjonen viste seg å være forgjeves.

– Statsministeren har gitt oss brødsmuler, og nå ønsker vi at han arbeider enda hardere og gir oss mer, sier Arnaud Lepoil i bøndenes ledende fagforening FNSEA.

Også belgiske bønder innledet en protest mandag. I en rekke EU-land klager bønder over at EU ikke gjør nok for å sikre levebrødet deres i møte med internasjonal konkurranse og globalisering.

«Rasende bonde» lyder budskapet på traktoren som sperrer veien i Arsy nord for Paris. Foto: Matthieu Mirville / AP / NTB
«Rasende bonde» lyder budskapet på traktoren som sperrer veien i Arsy nord for Paris. Foto: Matthieu Mirville / AP / NTB Vis mer

Det vil trolig legges fram nye tiltak for å hjelpe bøndene tirsdag denne uken, opplyser en talsperson for den franske regjeringen. Talspersonen utdyper ikke hva slags tiltak det er snakk om.

15.000 politifolk

Frankrikes innenriksminister Gérald Darmanin har bedt sikkerhetsstyrkene om å vise tilbakeholdenhet, men har også advart bøndene om å ikke blokkere nøkkelpunkter inn og ut av byen.

15.000 politifolk er sendt ut i gatene for å sikre at aksjonen ikke lammer den franske hovedstaden, og at bøndene ikke greier å ta seg inn i selve byen.

– Vi har ikke tenkt å tillate skadeverk på offentlige bygninger, skattekontorer eller grønnsakbutikker, heller ikke at lastebiler som transporterer utenlandske produkter, blir stanset, sier innenriksminister Gérald Darmanin i en uttalelse.

Darmanin sa at protestene heller ikke ville få lov til å påvirke flyplassene Charles de Gaulle og Orly, eller matmarkedet Rungis sør for byen.

Mandag ble pansrede politikjøretøyer utplassert ved matmarkedet etter at bønder truet med å «okkupere» det.