- Vi kommer alltid til å støtte beslutningene fra president Putin

Vladimir Putin tilbyr russisk satellitt-teknologi til Nord-Korea, og Kim Jong-un lover full støtte «i alle sammenhenger» til Russland.

Tonen var hjertelig da president Vladimir Putin tok imot Nord-Koreas leder Kim Jong-un onsdag. Foto: Sputnik / AP / NTB
Tonen var hjertelig da president Vladimir Putin tok imot Nord-Koreas leder Kim Jong-un onsdag. Foto: Sputnik / AP / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Onsdag viste Putin Kim rundt på Vostotsjnyj-kosmodromen, en russisk oppskytingsbase for satellitter og romfartøy, nærmere 8000 kilometer øst for Moskva.

– Nord-Koreas leder viser stor interesse for rakettbygging, og de forsøker også å utvikle verdensrommet, sa Putin.

Nord-Korea har skutt opp seks satellitter siden 1998, og to av dem antas å ha havnet i bane rundt jorda.

I 2015 sa en talsmann for romfartsmyndighetene i landet at de ønsket å samarbeide med Russland om fredelig bruk av verdensrommet.

Sist Nord-Korea lyktes med å skyte opp en satellitt var i 2016. I den forbindelse sa en annen talsmann at landet også planlegger å plante flagget på månen.

Under partikongressen i 2021 opplyste Kim at Nord-Korea ville utvikle militære spionsatellitter. Men de siste månedene har Nord-Korea gjentatte ganger mislyktes med å få en slik spionsatellitt i bane.

FN-sanksjoner

Dersom Russland aktivt bistår Nord-Korea med å utvikle satellitter, vil det være et brudd på FN-sanksjonene som forbyr alt teknologisk samarbeid med landet.

Dette er sanksjoner som også Kreml tidligere har sluttet opp om.

Putins talsmann Dmitrij Peskov avviste imidlertid onsdag at FN-sanksjonene vil være til hinder for et samarbeid innenfor satellitteknologi.

– Russland står ved sin posisjon i Sikkerhetsrådet, men det verken kan eller vil være til hinder for den framtidige utviklingen av forholdet mellom Russland og Nord-Korea, sa han.

Ammunisjon

Ifølge amerikansk etterretning ønsker Russland på sin side å kjøpe ammunisjon fra Nord-Korea til bruk i krigføringen i Ukraina, først og fremst artilleri- og panserverngranater.

Nord-Korea har store lagre av sovjetiskprodusert ammunisjon, men også slike leveranser vil være brudd på FN-sanksjonene som Russland tidligere har sluttet opp om.

På spørsmål fra russiske medier før samtalene med Kim, om han og Kim ville diskutere leveranser av militært materiell, sa Putin at de to kom til å diskutere «alle spørsmål».

Sensitivt

Peskov ville heller ikke gå i detalj da han fikk spørsmål om dette.

– Som naboer samarbeider våre land innenfor sensitive områder som ikke bør bli tema for offentlig omtale eller kunngjøringer, sa han.

Russlands utenriksminister Sergej Lavrov fikk også spørsmål om mulige leveranser av nordkoreansk ammunisjon onsdag. Han utelukker det tilsynelatende ikke og viste til at vestlige land har «brutt kontraktsmessige forpliktelser» ved å sende våpen fra sovjettiden til Ukraina.

Full støtte

Under møtet mellom de to lederne onsdag understreket Kim at Russland i alle sammenhenger kan regne med Nord-Koreas støtte.

– Russland har reist seg til en hellig kamp for å beskytte sin suverenitet og sikkerhet, sa han med henvisning til krigen i Ukraina.

– Vi kommer alltid til å støtte beslutningene fra president Putin og det russiske lederskap. Og vi vil alltid stå sammen i kampen mot imperialisme, sa Kim.

Den nordkoreanske lederen tegnet videre et bilde av Russland som landets viktigste støttespiller.

– Vi vil prioritere forholdet mellom Nord-Korea og Russland og gjøre dette til vår fremste prioritet i utenrikspolitikken heretter, sa han.

Prøveskjøt raketter

Kort tid før møtet mellom de to lederne meldte japansk og sørkoreansk kystvakt at Nord-Korea hadde prøveskutt to kortdistanseraketter fra et område nær hovedstaden Pyongyang. Rakettene falt ned utenfor østkysten av landet.

FN-resolusjoner forbyr Nord-Korea å teste ballistiske raketter, som også kan utstyres med atomstridshode.

Landet gjennomfører likevel regelmessig slike tester, senest for to uker siden da to raketter falt ned i Japanhavet.

Skål og stør

Under en offisiell middag onsdag kveld utbrakte Putin en skål for sin nordkoreanske gjest.

– En skål for fremtidig styrking av samarbeid og vennskap mellom landene våre, sa han og hevet glasset.

– For våre nasjoners velvære og velstand, for helsen til formannen og alle de tilstedeværende, la han til.

Middagen Putin serverte, besto ifølge russiske medier av salat med and, fiken og nektarin, etterfulgt av dumplings med kamtsjatka-krabbe, fiskesuppe og en sorbé med hagtorn.

Til hovedrett kunne Kim velge mellom stør med sopp og poteter eller en entrecôte av marmorert biff med grønnsaker. Det er ikke kjent hva den nordkoreanske lederen gikk for, men det hele ble skylt ned med et utvalg røde og hvite russiske viner.

Hyllest

Kim takket for måltidet med nok en hyllest av Russland, denne gangen også rettet til den russiske hæren.

– Jeg er helt overbevist om at den heroiske russiske hæren og nasjonen vil følge opp tradisjonen med seire og demonstrere sin uvurderlige dyktighet og ære ved fronten under den militære spesialoperasjonen, sa han.

Russland nekter fortsatt for å ha gått til krig mot Ukraina og hevder at det utelukkende er snakk om en militær spesialoperasjon.

(©NTB)

Mer om