«Vi har vært vitner til nok grådighet, hørt nok beklagelser og sett nok tårer»

KOMMENTAR: De fleste ville ha respektert Erna hvis hun trakk seg.

I en hverdag hvor de fleste opplever å ha dårligere råd, er det giftig med folkevalgte politikere som prøver å tilegne seg urettmessige økonomiske fordeler, skriver hodejeger Lars Esholdt. Foto: Heiko Junge / NTB
I en hverdag hvor de fleste opplever å ha dårligere råd, er det giftig med folkevalgte politikere som prøver å tilegne seg urettmessige økonomiske fordeler, skriver hodejeger Lars Esholdt. Foto: Heiko Junge / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Harald Norvik gikk av som konsernsjef i Statoil etter overskridelser ved Åsgardsfeltet. Noen år senere fulgte Olav Fjell etter. Jeg er personlig av den oppfatning at den beste til å rydde opp ville vært Norvik og at det ikke alltid er slik at nye koster feier best. Men konsernsjefen bærer ansvaret og det hersker ingen tvil om at de begge tok det.

Dette står i skrikende kontrast til måten politikere har følt ansvar overfor pendlerleilighets glipp og andre skattemessige tilsynelatende misforståelser, butikktyveri og forsøk på bortforklaringer, gjentakende ansettelser av venner/bekjente og andre habilitetsspørsmål for den absolutte politiske topp og nå gjelder det altså Erna Solberg.

Mikkel Wara bør jo ikke dømmes ut i fra sitt valg av partner og ble det ikke – dette må heller ikke gjelde for Erna Solberg. Om Finnes er kronisk ludoman eller har andre dysfunksjonaliteter så bør dette være uavhengig av Erna Solbergs evne til å bestri en politisk topposisjon. Slik må vi ha det.

I de aller fleste strategiselskaper er det direkte ulovlig å spekulere i enkeltaksjer fordi dette ville kunne ha en direkte eller indirekte innflytelse for den uavhengighet som kreves av en slik medarbeider. Bare en mistanke om habilitet ville være ødeleggende for et slikt selskap. Det synes særdeles rart at de ypperste politiske institusjoner ikke har samme regler.

Det er således i seg selv problematisk at Finnes opererer i dette marked. Mer problematisk er det dog at dette er forhold som Erna Solberg har visst om. Muligvis ikke selve omfanget, men alene det faktum at det foreligger en slik aktivitet burde ha manet til handling fordi dette jo nettopp kan rokke ved den uavhengighet som vi krever fra en statsminister og det gode skjønn som bør utvises. Statsminister og advokat uten at dette føles ukomfortabelt?

Jeg har ikke hørt Solberg ta ansvar for ikke å ha vært aktpågivende nok og det siste utspill med for egen regning å leie inn en «aksje-passe-på-nanny» løser ikke det grunnleggende problemet - men understreker bare at Solberg ikke egentlig har innsett problemkomplekset og forsøker å bagatellisere det med en operativ quick-fix løsning.

Det er et faktum at Finnes-saken lever på ryggen av en rekke politiske skandaler og timingen er utrolig dårlig for Solberg fordi alle andre forutgående saker rokker ved befolkningens allmene rettsoppfattelse. Vi har vært vitner til nok grådighet, hørt nok beklagelser og sett nok tårer. I en hverdag hvor de fleste opplever å ha dårligere råd, er det giftig med folkevalgte politikere som prøver å tilegne seg urettmessige økonomiske fordeler.

Jeg tror at de aller fleste ville ha grunnleggende og dyp respekt for Solberg hvis hun trakk seg. Dette ville være forenelig med Solbergs brand «ansvarlig, handlekraftig, fair, annerledes enn Ap» og da ville hun virkelig differensiere seg som den store politiker hun er. Det er nok forklaringer der ute og spesielt bortforklaringer - handling er påkrevd.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer