2I/Borisov

Vi har fått et nytt besøk fra et annet solsystem

Hastigheten og banen indikerer at kometen kommer fra et annet solsystem.

2I/Borisov er den andre kometen vi får besøk av fra et annet solsystem, som vi vet om. Foto: NASA, ESA, and D. Jewitt (UCLA).
2I/Borisov er den andre kometen vi får besøk av fra et annet solsystem, som vi vet om. Foto: NASA, ESA, and D. Jewitt (UCLA). Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

(SOL.no): Kometen 2I/Borisov er bare den andre gjenstanden, som vi vet om, som har besøkt oss fra et annet solsystem, skriver NASA.

Den nye gjesten følger en bane rundt sola i en ekstraordinær hastighet på 170 000 kilometer i timen.

– Den reiser så fort at den nesten ikke bryr seg om at sola er der, sier David Jewitt University of California, Los Angeles til NASA.

Det er nettopp hastigheten og banen som indikerer at kometen kommer fra et annet solsystem.

Under kan du se banen til 21/Borisov:

Her kan du se banen til 21/Borisov. Foto: NASA, ESA, and J. Olmsted and F. Summers (STScI).
Her kan du se banen til 21/Borisov. Foto: NASA, ESA, and J. Olmsted and F. Summers (STScI). Vis mer

I 2017 fikk vi vårt første besøk fra et annet solsystem, da den avlange «Oumuamua» fløy gjennom solsystemet vårt. Denne gjenstanden var såpass spesiell at en Harvard-professor spekulerte i at det kunne være tegn på intelligent liv.

21/Borisov likner på en vanlig komet

2I/Borisov er derimot av et helt annet kaliber. Den likner mer på en klassisk komet, med hale og en sky av støv rundt kjernen. Det var amatørastronomen Gennady Borisov som oppdaget kometen i august.

– Det er et puslespill hvorfor disse to er så forskjellige, sier Jewitt, til NASA.

Alle kometene vi har studert før, stammer fra Kuiperbeltet, en ansamling is og støv som svever rundt utenfor planetene i solsystemet. Eller muligens fra Oortskyen, som muligens befinner seg et lysår fra sola.

Før den forsvinner vil kometen forhåpentligvis gi uvurderlige ledetråder om kjemisk sammensetning, struktur og støvkarakteristikk for planetariske byggesteiner, som antagelig er smidd i et fremmed stjernesystem lang vekk, og for lenge siden.

Neste Hubble-observasjon av 2I/Borisov er i første omgang planlagt gjennom januar 2020.

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer