75-markering for D-dagen

Veteraner holder pusten før minne­markering med Trump

De høytidelige markeringene av 75-årsdagen for D-dagen kan bli en ubehagelig påminnelse om hvor anspent forholdet til USA er blitt under Donald Trump.

USAs president Donald Trump besøker Storbritannia fra mandag til onsdag og deretter Frankrike på torsdag. (Foto: Evan Vucci / AP / NTB scanpix).
USAs president Donald Trump besøker Storbritannia fra mandag til onsdag og deretter Frankrike på torsdag. (Foto: Evan Vucci / AP / NTB scanpix). Vis mer
Publisert

Den amerikanske presidenten deltar kommende uke på minnemarkeringer både i Portsmouth på den engelske sørkysten og i Normandie i Frankrike.

D-dagen var et avgjørende vendepunkt under annen verdenskrig, og mer enn 9.000 amerikanere ofret livet i operasjonen.

Minneseremoniene etter D-dagen er derfor vanligvis en anledning til å markere de sterke og varige vennskapsbåndene mellom Europa og USA.

Men i dag har Trump satt dette vennskapet under press.

Bekymring

Det skaper bekymring blant veteraner, som frykter at politiske spenningene mellom Trump og europeiske ledere skal overskygge 75-årsdagen.

– Det er uheldig at vi i det hele tatt må bekymre oss for at denne historiske minnemarkeringen kan bli i overkant politisert. Men slik er klimaet han har skapt, sier Paul Rieckhoff, grunnlegger av den amerikanske gruppen Iraq and Afghanistan Veterans of America.

Man sender den presidenten man har, konstaterer han.

– Og dette er presidenten vi har. Så vi holder med rette pusten før en begivenhet som denne, sier Rieckhoff.

Solberg deltar

Markeringene begynner i Portsmouth på den engelske sørkysten onsdag 5. juni.

Der vil flere hundre veteraner være til stede sammen med dronning Elizabeth og stats- og regjeringssjefer fra et titall land for å overvære kanonsalutt og overflyginger.

Også statsminister Erna Solberg (H) er blant deltakerne.

Dagen etter, på selve D-dagen, fortsetter markeringene i Normandie. Der vil forsvarsminister Frank Bakke-Jensen (H) være til stede.

Fire dager

Trump kommer til Storbritannia allerede mandag og blir i landet tre dager til ende på offisielt statsbesøk.

Under besøket blir det blant annet arrangert statsbankett på Buckingham Palace til ære for gjesten, og Trump vil også holde et møte i 10 Downing Street med avtroppende statsminister Theresa May.

Så krysser han kanalen for å møte Frankrikes president Emmanuel Macron og delta på markeringene i Normandie, der de to blant annet skal besøke den amerikanske gravplassen sammen.

Konfliktsaker

Under besøket har Trump en rekke konflikter å diskutere med europeerne.

Presidenten har skapt alvorlig bekymring med sine uttalelser om NATO, som har sådd tvil om viljen til å komme europeiske allierte til unnsetning.

I tillegg har Trump innført ekstratoll på stål og aluminium, truet med ny toll på europeiske biler og bildeler, trukket seg fra atomavtalen med Iran og gjort det klart at USA også vil trekke seg fra klimaavtalen fra Paris.

Samtidig opplever USA solid økonomisk vekst og rekordlav arbeidsløshet, og europeiske diplomater og politikere har allerede begynt å stålsette seg for at Trump kan bli gjenvalgt til fire nye år.

(©NTB)

Mer om

Vil du logge inn før du fortsetter?

Det koster ingenting, men det hjelper oss med å tilby deg en bedre leseropplevelse.

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer