- Vet ikke at de har kols

Det fleste 65-åringer med kols er udiagnostisert, selv om de har symptomer på sykdommen, viser ny Ahus-studie. Men mange tror de har kols uten å ha det.

(Illustrasjonsfoto: Shutterstock/NTB)
(Illustrasjonsfoto: Shutterstock/NTB) Vis mer
Publisert

Følg Sol på Instagram og meld deg på nyhetsbrevet fra redaktøren vår!

7,1 prosent av alle 65-åringer inkludert i studien, har luftveisvansker forenlig med kols, viser studien ved Akershus universitetssykehus (Ahus) og Vestre Viken. Mer enn 70 prosent av dem som hadde kols, var ikke klar over det selv.

Kols er en kronisk lungesykdom som kjennetegnes av varig trange luftveier når man puster utover. Omtrent 150.000 voksne personer, 6 prosent av befolkningen, har kols, viser tidligere studier.

– Studien viser at presisjonen ved diagnostikk kan forbedres. Dette er personer som potensielt kan behandles til bedring dersom de identifiseres, sier førsteforfatter og stipendiat Nina Faksvåg Caspersen.

Studien viser også at det på den andre siden er mange som overdiagnostiseres. Blant deltakerne som selv oppga at de hadde kols, fikk hele 56 prosent ikke påvist kols ved spirometri – en undersøkelse som måler mengden luft som pustes ut og strømningshastigheten til denne luften.

Faksvåg Caspersen påpeker at de som var overdiagnostisert, var personer som var mer overvektige og hadde oftere astma og søvnapné, enn den generelle befolkningen.

I den nye studien «Akershus hjerteundersøkelse 1950», har forskere ved Ahus og Vestre Viken undersøkt hjerte- og lungehelsen til 3.667 personer født i 1950 og bosatt i gamle Akershus.

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer