Verste sult-krisen på ti år

Millioner av mennesker kjemper for å holde sulten på avstand i Vest-Afrika, men får ingen hjelp utenfra, ifølge FNs matvareprogram (WFP).

16,5 millioner barn under fem år vil i år ende opp som akutt underernærte i Vest-Afrika, ifølge Verdens matvareprogram (WFP). Foto: AP / NTB.
16,5 millioner barn under fem år vil i år ende opp som akutt underernærte i Vest-Afrika, ifølge Verdens matvareprogram (WFP). Foto: AP / NTB. Vis mer
Publisert

Følg Sol på Facebook!

Nærmere halvparten av de 11,6 millioner vestafrikanerne som WFP planla å hjelpe gjennom den mest kritiske perioden fra juni til august, får i år ikke hjelp som følge av at organisasjonen mangler penger.

WFP frykter nå at hundretusenvis enten skal slutte seg til væpnede grupper, selge sex for å overleve eller at desperate familier skal gifte bort unge jenter.

– Det er en tragisk situasjon. I løpet av årets magre sesong vil millioner av familier mangle matreserver som kan holde dem i live til neste innhøsting, som er i september, sier WFPs regiondirektør for Vest-Afrika, Margot Vandervelden.

– Vi må sette i verk umiddelbare tiltak for å forhindre et massivt skred inn i katastrofal sult, sier hun.

Vest-Afrika opplevde en dramatisk matvarekrise lenge før regionen i fjor ble rammet av flom og krigen i Ukraina førte til kraftig økning av matprisene.

Over 27 millioner mennesker i regionen gikk i fjor sulte som et resultat av væpnede konflikter, tørke og ettervirkninger fra koronapandemien, ifølge WFP.

Nå opplever 47,2 millioner mennesker matusikkerhet i Vest-Afrika, og kvinner og barn rammes aller hardest, ifølge FN-organisasjonen.

16,5 millioner barn under fem år vil bli akutt underernærte i Vest-Afrika i år, og det er en økning på 83 prosent fra gjennomsnittet i årene 2015 til 2022.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer