Verrett ut mot kritikk: - Den norske pressen er stadig ute etter meg

Landsforeningen for etterlatte etter selvmord mener Durek Verretts uttalelser er farlige. Selv kritiserer Verrett pressen for å slippe til unyansert kritikk.

Durek Verrett reagerer på behandlingen i norsk presse. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
Durek Verrett reagerer på behandlingen i norsk presse. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Vis mer
Publisert

– Den norske pressen er stadig ute etter meg. De tar hvert eneste ord jeg sier, og snur det til det de tror det betyr, slik at folk kan bli opprørt og få klikkene sine.

Det sier Durek Verrett i en video publisert på Instagram søndag, der han tar et oppgjør med mediene.

– Folk tror de vet akkurat hva jeg gjør, men det gjør de ikke. Folk forstår ikke at jeg er ekte vare, sier Verrett i videoen.

– Farlig

Verrett har de siste dagene fått kritikk for en video der han sier at mennesker kan bli rammet av en selvmordsånd som man kan drive ut av seg selv ved å puste og si positive ord til seg selv.

Leve, landsorganisasjonen for etterlatte etter selvmord, mener uttalelsen er farlig, og at folk som sliter mentalt, må søke hjelp av profesjonelle. Det er over 600 selvmord i Norge i året.

– Den type forklaringer Verrett kommer med, er veldig farlige. Han tar ikke inn over seg at det han driver med, er skadelig for mennesker, sier styreleder Petter Eide i Leve til NTB.

Han sier at Verrett må akseptere å bli møtt med motstand når han uttaler seg om slike temaer. Eide sier at Verretts uttalelser om selvmord er farligere enn tidligere uttalelser han har kommet med, og at det kan gå på livet løs.

– Selvhjelp

Verretts norske manager, Simon Eriksen Valvik, sier derimot til NTB på vegne av Verrett at Verrett aldri har ment å si at folk som sliter, ikke skal oppsøke helsevesenet.

Han sier at Verretts uttalelser handler om bevisstgjøring av følelser.

Valvik understreker at videoen og uttalelsene er ment for et publikum som er kjent med Verretts metoder og sjamanismen som livssyn. Han mener pressen burde gjøre mer for å få fram hva uttalelsene faktisk handler om.

Simon Eriksen Valvik er Durek Verretts norske manager. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB
Simon Eriksen Valvik er Durek Verretts norske manager. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Vis mer

– Der han snakker om ånder, kan vi snakke om følelser og å åpne opp for våre egne følelser og kjenne på dem. Anerkjenne gleden i livet, anerkjenne dem som er glad i deg og dem du finner trøst i, sier Valvik på vegne av Verrett.

– Det er ment som selvhjelp og et supplement til helsevesenet, for eksempel for folk som venter på å få hjelp av helsevesenet. Man må lytte til kroppen og oppsøke den hjelpen som passer for den enkelte, sier Valvik.

Skryter av helsevesenet

Valvik sier at Verrett etterlyser en mer nyansert debatt om dette i norsk presse.

– Durek ønsker en konstruktiv debatt velkommen. Dagens video har vært et uttrykk for hvordan han føler seg behandlet i mediebildet, der han opplever at det er ensidig journalistikk hvor kritiske røster får slippe til uimotsagt, sier Valvik.

Han understreker at Verrett anerkjenner helsevesenet og mener det norske helsevesenet er blant de fremste i verden.

– Uten helsevesenet hadde han ikke levd i dag. Han ser på seg og sjamanisme som et supplement, sier Valvik.

Vekket engasjement

I midten av desember publiserte Märtha Louises forlovede en video hvor han sa at ånder kan ta bolig i barn, og ga råd om hvordan man kan kvitte seg med disse vesenene.

Videoen har fått kritikk blant annet fra Aftenpostens kommentator Therese Sollien, som skrev en kritisk kronikk med tittelen «Sjaman Durek når nytt bunnivå».

Valvik understreket i en uttalelse til NTB at innholdet i videoen Verrett publiserte, er laget for den selverklærte sjamanens følgere og tilhengere, som er kjent med metodene hans og hans forståelse og praksis av sjamanisme.

Han presiserte videre at Durek Verrett og Märtha Louise ikke representerer institusjonen kongehuset. Dureks meninger og ytringer gir uttrykk for nettopp hans meninger og ytringer, ikke Märtha Louises eller kongehusets.

(©NTB)

Mer om