Verdensbanken slår alarm: - Omfanget er svimlende

Verdensbanken står klar til å gjenoppbygge Ukraina etter krigen, men beløpet som trengs er større enn det banken selv kan skaffe. Vesten må bidra, mener banken.

Verdensbankens president David Malpass sa at institusjonen står klar til å hjelpe Ukraina, men at den ikke har nok penger. Vesten må bidra, sa han på et møte tirsdag. Foto: Jose Luis Magana / AP / NTB
Verdensbankens president David Malpass sa at institusjonen står klar til å hjelpe Ukraina, men at den ikke har nok penger. Vesten må bidra, sa han på et møte tirsdag. Foto: Jose Luis Magana / AP / NTB Vis mer
Publisert

Verdensbankens president David Malpass fortalte dette i en tale på vårmøtene i Verdensbanken og Det internasjonale pengefondet tirsdag.

Han viste til at Verdensbanken spilte en stor rolle i gjenoppbyggingen av Europas stålindustri etter andre verdenskrig og at banken kan spille en lignende rolle i Ukraina.

– Men omfanget er svimlende, sa han, og viste til et nylig estimat om at det kan koste 411 milliarder dollar å bygge opp igjen Ukrainas økonomi, eller 2,6 ganger landets forventede bruttonasjonalprodukt for 2022.

Tallet, utarbeidet av Verdensbanken, FN, EU-kommisjonen og Ukraina, er en kraftig økning fra forrige estimat som ble lagt fram i september og var på 349 milliarder dollar.

Verdensbankens totale forpliktelser for 2022 beløp seg til 75 milliarder dollar, noe som var en økning på 50 prosent fra et gjennomsnittsår.

EU har derimot store beløp som kan brukes på Ukraina når Verdensbankens egne midler ikke strekker til, mener Malpass.

(NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer