«Verdens verste menneske» hyllet med nok en pris: – Det varmer ekstra

Filmsuksessen «Verdens verste menneske» har blitt hyllet over hele verden, men for hovedrolleinnehaveren varmer det ekstra å få pris fra norske filmkritikere.

Prisen for beste skuespiller ble tildelt Renate Reinsve for rollen i filmen «Verdens verste menneske» under utdelingen av Filmkritikerprisen i Oslo. Foto: Heiko Junge / NTB
Prisen for beste skuespiller ble tildelt Renate Reinsve for rollen i filmen «Verdens verste menneske» under utdelingen av Filmkritikerprisen i Oslo. Foto: Heiko Junge / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

– Jeg må si at det varmer ekstra å få dette i Norge. Her jeg har jobbet hele livet fram til nå og lært alt jeg kan. Det betyr veldig mye for meg, sier skuespiller Renate Reinsve til NTB.

Da Filmkritikerprisen ble delt ut i Oslo onsdag, fikk hun utmerkelsen som beste skuespiller for hovedrollen i Oscar-nominerte «Verdens verste menneske». Filmen vant også selve hovedprisen.

– Det er veldig fantastisk, sier Reinsve.

Hun har nærmest fått livet snudd på hodet etter at filmen hadde premiere i Cannes i fjor sommer, hvor Reinsve også fikk prisen for beste skuespiller.

Siden den gang har den norske filmen blitt en kinosuksess, og det har haglet med gode anmeldelser, priser og nominasjoner både i inn- og utland.

Filmkritikerprisen for fjorårets beste film gikk til Joachim Trier (t.v.) for filmen «Verdens verste menneske». Renate Reinsve (t.h.), ble tildelt prisen for beste skuespiller for samme film. Foto: Heiko Junge / NTB
Filmkritikerprisen for fjorårets beste film gikk til Joachim Trier (t.v.) for filmen «Verdens verste menneske». Renate Reinsve (t.h.), ble tildelt prisen for beste skuespiller for samme film. Foto: Heiko Junge / NTB Vis mer

Nå reiser Reinsve og resten av gjengen bak filmen verden rundt for å promotere den i forkant av Oscar-utdelingen i Hollywood 27. mars.

Trier: – Ekstra stas

Regissør Joachim Trier, som altså også ble hedret med hovedprisen for «Verdens verste menneske», synes også det er ekstra stas å få pris av norske kritikere.

– Vi synes det dritkult. Det er på et eller annet nivå nesten vanskeligere å få ære her hjemme, med et så lite miljø. Så vi er veldig takknemlige. Det er ikke bare, bare, sier han.

– Er det mange sure folk i forsamlingen?

– Nei, nei. Her synes jeg folk har vært veldig sjenerøse. Men man blir bare litt nervøs når man vokser opp i et sånn jantelovs-land. Men foreløpig synes jeg vi har fått veldig gode tilbakemeldinger. Vi har ingenting å klage på, sier Trier, som for øvrig har høstet strålende kritikker også for sine tidligere filmer.

– Kinofilmen lenge leve

I lokalene på Engebret Cafe i Oslo satt en rekke norske filmkritikere for å overvære prisutdelingen og spise smørbrød.

Trier hadde et tydelig budskap til dem i takketalen, hvor han advarte mot å tro at kinofilmens tid er forbi og erstattet av strømmetjenester.

– Kinofilmen lenge leve, proklamerte han.

– Kinofilmen lenge leve, proklamerte regissør Joachim Trier da han mottok Filmkritikerprisen 2021 for «Verden verste menneske». Foto: Heiko Junge / NTB
– Kinofilmen lenge leve, proklamerte regissør Joachim Trier da han mottok Filmkritikerprisen 2021 for «Verden verste menneske». Foto: Heiko Junge / NTB Vis mer

Fagprisen gikk til Sturla Brandth Grøvlen for fotoarbeidet på filmen «De uskyldige», som for øvrig er regissert av Eskil Vogt, mannen som sammen med Trier har skrevet det Oscar-nominerte manuset til «Verdens verste menneske».

Juryen: – Fanger lyden av Oslo

Prisene deles ut av Norsk Filmkritikerlag.

«Noe av det aller første som slår et lokalt publikum når vi ser årets vinnerfilm, er hvor godt regissøren fanger lyden av Oslo», skriver juryen i sin begrunnelse for hovedprisen.

«Årets pris går til en film som formidler dypt alvor med letthet. Og filmen formidler med fingerspissfølelse hvor frustrerende det kan være å ha mange muligheter, men ikke klare å bestemme seg for en av dem. Hvor vondt det kan gjøre både andre og en selv å forsøke å speile seg i andre for å finne sin egen identitet. Å havne som pluss en i sitt eget liv», heter det videre.

– Var nervøs

I begrunnelsen for Reinsves skuespillerpris, skriver juryen at det er «oppsiktsvekkende» at hun presterer på så høyt nivå i sin første hovedrolle på film.

Skuespiller Renate Reinsve reiser nå verden rundt for å promotere filmen «Verdens verste menneske». Foto: Heiko Junge / NTB
Skuespiller Renate Reinsve reiser nå verden rundt for å promotere filmen «Verdens verste menneske». Foto: Heiko Junge / NTB Vis mer

– Jeg var veldig nervøs fordi det var min første hovedrolle, men jeg har jo faktisk holdt på med dette siden jeg var ni år, påpeker hun selv.

Reinsve mener at samarbeidet med regissør Joachim Trier er en god match, og at hans måte å jobbe på passer godt med den skuespilleren hun ønsker å være.

– Dette er helt fantastisk. Veldig mye av fortjenesten går til Eskil og Joachim som har skrevet et helt fantastisk manus og en fantastisk rolle. Dette er et kollektivt arbeid, sa Reinsve i sin takketale og refererte til manusforfatterne Joachim Trier og Eskil Vogt.

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer