Verdens første kurerte HIV-pasient er i ferd med å dø av kreft

Amerikaneren Timothy Ray Brown, som regnes som den første pasienten i verden som ble kurert for hiv, er nå i ferd med å dø av leukemi.

Timothy Ray Brown, som her er avbildet i Seattle i fjor, er i ferd med å dø av kreft, etter at han i 2008 ble erklært både hiv- og kreftfri. Han var den første pasienten i verden som ble kurert for hiv. Foto: Manuel Valdes/AP/NTB
Timothy Ray Brown, som her er avbildet i Seattle i fjor, er i ferd med å dø av kreft, etter at han i 2008 ble erklært både hiv- og kreftfri. Han var den første pasienten i verden som ble kurert for hiv. Foto: Manuel Valdes/AP/NTB Vis mer
Publisert

Brown er kjent som den såkalte «Berlin-pasienten» og ble i 2008 erklært HIV-fri etter å ha vært positiv i 13 år. Amerikaneren er nå i ferd med å dø av kreft, og mottar palliativ behandling i sitt hjem i California.

Det skriver forfatteren Mark King i et blogginnlegg. Det er Browns partner, Tim Hoeffgen, som har viderebrakt nyheten til King.

Brown testet positivt fir hiv da han studerte i Berlin i 1995. Elleve år seinere, i 2006, ble han diagnostisert med leukemi. For å behandle kreften gjennomførte legene hans i Berlin en stamcelletransplantasjon som også skulle vise seg å kurere ham for hiv.

Donoren hadde nemlig en sjelden genetisk mutasjon som gjorde ham immun mot hiv, og etter to eksperimentelle operasjoner ble Brown erklært både HIV- og kreftfri.

Kreften har imidlertid kommet tilbake, og er nå i ferd med å ta livet av 54-åringen. Det skal derimot ikke ha blitt funnet spor av hiv i blodet hans siden han ble kurert i 2008.

I fjor ble Adam Castillejo den andre personen i verdenshistorien som ble erklært kurert for hiv etter å ha gjennomgått en lignende operasjon som Brown.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer