Verden legger vaksinekabal

Høy etterspørsel og magert tilbud gjør coronavaksinasjon til en etisk nøtt. I Norge burde sårbare komme først i køen, anbefaler FHI. Men hva gjør andre land?

Legemiddelkonsernet Pfizer står bak en av de mest lovende coronavaksinekandidatene. Nå pågår arbeidet med å bestemme hvem som skal havne først – og sist – i vaksinekøen. Foto: Bebeto Matthews / AP / NTB
Legemiddelkonsernet Pfizer står bak en av de mest lovende coronavaksinekandidatene. Nå pågår arbeidet med å bestemme hvem som skal havne først – og sist – i vaksinekøen. Foto: Bebeto Matthews / AP / NTB Vis mer
Publisert

Alle kan ikke få vaksinen samtidig eller være først. Og over hele verden er myndigheter, helseinstitutt og etikere i ferd med å utarbeide planer for å innordne hele verdens befolkning i et omstendelig køsystem.

Spørsmålene og prioriteringene de må ta stilling til, er blant annet knyttet til store tema som rettferdighet, vaksineprogrammets slagkraft, pris, individets autonomi og tillit mellom borgere og samfunnsinstitusjoner.

Her hjemme er det regjeringen som tar den endelige beslutningen om prioritering av vaksinedosene. Dette skal være klart innen 1. desember.

Prioriterer sårbare

Folkehelseinstituttet (FHI) har fått ansvaret for å utarbeide hva slags koronastrategi vi bør satse på. Og søndag 15. november la ekspertgruppen i etikk og prioritering fram rapporten « Råd om prioriterte grupper for coronavaksinasjon i Norge ».

De konkluderer med at i nesten alle smittescenarioer burde de som har størst risiko for alvorlig sykdom og død, komme først i vaksinekøen. Målet er å redde liv.

Dermed kan eldre og de med andre sykdommer forvente å få tilbud om vaksine før noen andre.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer