Ventetida er over – snart faller snøen

Østlandet treffes hardest, mens de skånes i nord.

(upublisert) Opprettet
Snøen kommer til Østlandet søndag, men i nord smelter den.

Norges vassdrags- og energidirektorat ( NVE ) melder at vinteren er i anmarsj på Østlandet. Og ifølge meteorologene kan det snart bli vinter og snø, slik at en skiløper kan suse av sted.

I stupbratte løyper så føyka står, kan han ta vare på arven vår i flere av landets skianlegg. Ifølge Skiinfo har 27 skianlegg meldt snøfall over 10 centimeter.

Og mer snø kan det bli på Østlandet, sier vakthavende meteorolog Mariann Foss ved Meteorologisk institutt til NTB.

– Indre del av Østlandet kan det fort få opp mot 20 centimeter snø, sier Foss.

Men da må man opp i rundt 300 meters høyde.

Mindre enn normalt

Men selv om det snør, snør det ikke mer enn det gjorde før. Enkelte steder har mellom 10 og 20 centimeter snø, noe som er langt mindre enn hva som er normalt for årssiden de aller fleste stedene, ifølge NVE.

Temperaturene på Østlandet vil ligge mellom to og seks grader i Oslo-regionen helgen, opp mot åtte grader på Sørlandet, mens det i områder som Lillehammer er ventet rundt null grader, eller noen minusgrader.

Det blir akkurat så kaldt at du kan kjenne det på dine tær.

Snøsmelting

Hvis du er av typen som er svak for sport, men bare på skjermer og bare når vi vinner, kan du i helgen sitte innendørs i Nord-Norge og se langrennssesongen stakes i gang på Beitostølen, mens noe av snøen smelter ute.

– Mildværet fører til en del snøsmelting i Nord, sier Foss.

I de nordligste fylkene ligger det omkring 30 til 40 centimeter snø rundt 1.000 meter over havet. Men mildværet går over i en kjøligere værtype, og i løpet av helgen vil temperaturene treffe minussiden.

Nedbøren og snøen som eventuelt kommer, vil komme søndag – men det blir stort sett opphold, også i Nordland. Fra mandag ventes det lite eller ingen nedbør, sier meteorologen.

Så mens noen er ute i et mildt vintervær, er andre inne sammen med et kjøleskap og en TV – som er det du trenger for å leve, som Joachim «Jokke» Nielsen så fint sa det.

Sol

På Østlandet trenger man ikke holde seg innendørs i starten av neste uke.

– Det er mulighet for sol mandag og tirsdag, sier Foss.

Det samme gjelder Agder og Telemark, mens det på Vestlandet og Trøndelag er muligheter for bygevær.

Østafjells er det ventet grått vær med mulighet for litt snø søndag – som vil komme som regn på kysten. Men fra mandag er det også her ventet oppklarning.

– Vestlandet, Trøndelag og nordover er det ventet tørt vær fra onsdag neste uke, sier Foss. (©NTB)

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på sol.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.