Venter store endringer i reisevaner

Når somrene blir stadig varmere ved Middelhavet, vil turistene trekke nordover, tror reiselivseksperter.

En ambulanse parkert ved Forum Romanum 19. juli, dagen etter at det ble satt ny varmerekord i den italienske hovedstaden. Foto: Cecilia Fabiano / LaPresse / AP / NTB
En ambulanse parkert ved Forum Romanum 19. juli, dagen etter at det ble satt ny varmerekord i den italienske hovedstaden. Foto: Cecilia Fabiano / LaPresse / AP / NTB Vis mer
Publisert

Følg Sol på Facebook!

I likhet med USA, Kina og andre deler av Asia er Sør-Europa i sommer igjen blitt rammet av ekstreme temperaturer.

Situasjonen var den samme i fjor. Sommeren 2022 var den varmeste som noen gang var registrert i Europa.

Dersom utviklingen fortsetter, er reiselivet en av næringene som må forberede seg på store endringer.

– Vi venter at uforutsigbare værforhold i framtida vil ha en større påvirkning på reisendes valg i Europa, sier Miguel Sanz, leder for European Travel Commission (ETC).

Tydelig nedgang

Allerede viser ETCs tall betydelige endringer. Antallet som ønsker å reise til Middelhavsregionen mellom juni og november, har falt 10 prosent sammenlignet med i fjor – da Sør-Europa var rammet av hete, tørke og store skogbranner.

En gutt avkjøler seg med en vifte som er satt opp utenfor Colosseum i Roma. Foto: Cecilia Fabiano / LaPresse / AP / NTB
En gutt avkjøler seg med en vifte som er satt opp utenfor Colosseum i Roma. Foto: Cecilia Fabiano / LaPresse / AP / NTB Vis mer

Samtidig er det større interesse for å besøke land som Danmark, Tsjekkia, Bulgaria og Irland.

Flere er blitt bevisst risikoen for ekstremt vær, ifølge en rapport fra ETC, en paraplyorganisasjon for nasjonale reiselivsorganisasjoner i over 30 land.

7,6 prosent av reisende svarer at de oppfatter ekstreme værhendelser som en stor kilde til bekymring når det gjelder reiser mellom juni og november.

– Kunne ikke være der

To som er blitt mer bekymret, er Anita (57) og Jon Elshøy (63) fra Oslo. På grunn av sterk varme valgte de å avbryte ferien i Italia tidligere i juli.

– Jeg fikk mye smerter i hodet og beina, fingrene hovnet opp, og jeg ble stadig mer svimmel, forteller Anita Elshøy til nyhetsbyrået Reuters.

Ekteparet skulle egentlig vært to uker i landsbyen Vasanello, som ligger nord for Roma.

– Men vi kunne ikke være der på grunn av varmen.

Dermed satte de kursen hjemover, i bil. Til VG har Anita fortalt at de ble sittende fast i kø mens termometeret i bilen viste 45 grader langs motorveien mellom Firenze og Trento.

Flere på høstferie?

Da det norske ekteparet kastet inn håndkleet, var det i overkant av 35 grader i Vasanello.

Uken etter var det 41,8 grader i Roma, noe som var ny rekord i den italienske hovedstaden. I Hellas streiket ansatte ved Akropolis i Aten i protest mot arbeidsforholdene i den sterke varmen.

Turister forsøker å skjerme seg mot solen på Akropolis i Aten tidligere denne måneden. Foto: Petros Giannakouris / AP / NTB
Turister forsøker å skjerme seg mot solen på Akropolis i Aten tidligere denne måneden. Foto: Petros Giannakouris / AP / NTB Vis mer

Miguel Sanz i ETC sier flere reisende vurderer turer på høsten, når det er kjøligere. Dette kan være et alternativ til å legge ferien lenger nord på kontinentet.

Miljødepartementet i Hellas tror det kan være positivt hvis flere turister velger å komme på høsten, vinteren og om våren. At kjente turistmål oversvømmes av folk på sommeren, har vært et problem.

Økonomisk utfordring

Også italienske myndigheter tror flere reisende vil velge å komme på høsten og om våren. Men det samlede antallet antas å gå ned.

– Deler av de italienske turistene vil bidra til strømmen av internasjonale turister til mindre varme land, het det i en rapport fra miljødepartementet i Roma tidligere i år.

Flere turister blir evakuert fra områder på den greske ferieøya Rhodos grunnet skogbrann. Video: Steinar Kvamme, tipser. Vis mer

Dette kan bli en utfordring for landets økonomi, der reiselivsnæringen spiller en viktig rolle.

Forskere venter at ekstrem varme vil bli stadig vanligere, i takt med klimaendringene. Anita Elshøy sier hun heretter vil vurdere å legge ferien til Norge.

For henne og ektemannen kan sommerferier i Sør-Europa være et tilbakelagt kapittel.

(©NTB)

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer