Følg Sol på Facebook!
I likhet med USA, Kina og andre deler av Asia er Sør-Europa i sommer igjen blitt rammet av ekstreme temperaturer.
Situasjonen var den samme i fjor. Sommeren 2022 var den varmeste som noen gang var registrert i Europa.
Dersom utviklingen fortsetter, er reiselivet en av næringene som må forberede seg på store endringer.

Hellas venter ny varmerekord
– Vi venter at uforutsigbare værforhold i framtida vil ha en større påvirkning på reisendes valg i Europa, sier Miguel Sanz, leder for European Travel Commission (ETC).
Tydelig nedgang
Allerede viser ETCs tall betydelige endringer. Antallet som ønsker å reise til Middelhavsregionen mellom juni og november, har falt 10 prosent sammenlignet med i fjor – da Sør-Europa var rammet av hete, tørke og store skogbranner.

Samtidig er det større interesse for å besøke land som Danmark, Tsjekkia, Bulgaria og Irland.
Flere er blitt bevisst risikoen for ekstremt vær, ifølge en rapport fra ETC, en paraplyorganisasjon for nasjonale reiselivsorganisasjoner i over 30 land.
7,6 prosent av reisende svarer at de oppfatter ekstreme værhendelser som en stor kilde til bekymring når det gjelder reiser mellom juni og november.
– Kunne ikke være der
To som er blitt mer bekymret, er Anita (57) og Jon Elshøy (63) fra Oslo. På grunn av sterk varme valgte de å avbryte ferien i Italia tidligere i juli.
– Jeg fikk mye smerter i hodet og beina, fingrene hovnet opp, og jeg ble stadig mer svimmel, forteller Anita Elshøy til nyhetsbyrået Reuters.

Raseri etter overgrepsvideo
Ekteparet skulle egentlig vært to uker i landsbyen Vasanello, som ligger nord for Roma.
– Men vi kunne ikke være der på grunn av varmen.
Dermed satte de kursen hjemover, i bil. Til VG har Anita fortalt at de ble sittende fast i kø mens termometeret i bilen viste 45 grader langs motorveien mellom Firenze og Trento.
Flere på høstferie?
Da det norske ekteparet kastet inn håndkleet, var det i overkant av 35 grader i Vasanello.
Uken etter var det 41,8 grader i Roma, noe som var ny rekord i den italienske hovedstaden. I Hellas streiket ansatte ved Akropolis i Aten i protest mot arbeidsforholdene i den sterke varmen.

Miguel Sanz i ETC sier flere reisende vurderer turer på høsten, når det er kjøligere. Dette kan være et alternativ til å legge ferien lenger nord på kontinentet.
Miljødepartementet i Hellas tror det kan være positivt hvis flere turister velger å komme på høsten, vinteren og om våren. At kjente turistmål oversvømmes av folk på sommeren, har vært et problem.
Økonomisk utfordring
Også italienske myndigheter tror flere reisende vil velge å komme på høsten og om våren. Men det samlede antallet antas å gå ned.
– Deler av de italienske turistene vil bidra til strømmen av internasjonale turister til mindre varme land, het det i en rapport fra miljødepartementet i Roma tidligere i år.
Dette kan bli en utfordring for landets økonomi, der reiselivsnæringen spiller en viktig rolle.
Forskere venter at ekstrem varme vil bli stadig vanligere, i takt med klimaendringene. Anita Elshøy sier hun heretter vil vurdere å legge ferien til Norge.
For henne og ektemannen kan sommerferier i Sør-Europa være et tilbakelagt kapittel.
(©NTB)