Vegvesenet vurderte å forby stålet som ble brukt på Tretten bru

Statens vegvesen vurderte forbud mot cortenstål i bruer i 2013. Det er samme ståltype som ble brukt på Tretten bru, som kollapset for to uker siden.

Publisert

Følg Sol på Facebook!

Tretten bru på fylkesvei 254 i Øyer kommune, gikk over Gudbrandsdalslågen og E6, men kollapset 15. august.

I denne brua er det brukt cortenstål i tverrbærere, stag og rekkverk. Men i utkastet til ny veihåndbok i 2013 foreslo Statens vegvesen å forby bruk av materialet til bruk i bærende konstruksjoner, skriver Teknisk Ukeblad (TU).

Formuleringen er nå endret til at bruk av cortenstål, som også kalles rusttregt stål, i bærende konstruksjoner må avklares ved teknisk kontroll av konseptet før oppstart av prosjekteringen. Det har vært varierende formuleringer i veihåndboken for bruk av cortenstål de siste årene, men felles for alle har vært en tydelig forsiktighet rundt bruken av materialet.

Vegdirektoratet ønsker ikke å svare på spørsmål fra TU om hvorfor de vurderte bruken av rusttregt stål i bærende konstruksjoner eller på hvorfor dette ikke ble gjennomført.

– Må legge kortene på bordet

Norges Automobil-Forbund (Naf) har tidligere stilt spørsmål ved om kontrollen av bruene har vært god nok, påpeker pressesjef Ingunn Handgard i Naf.

– Både Statens vegvesen og andre aktører må legge alle kortene på bordet i granskningen slik at dette ikke kan skje igjen, skriver Handgard i en uttalelse.

– Dersom det er riktig at innvendinger mot dette materialet nå er skjøvet under teppet, så venter vi en begrunnelse for det, skriver hun videre.

Ukjent årsak

Det var tidlig om morgenen mandag 15. august at Tretten bru plutselig kollapset. En lastebil og en personbil befant seg på brua da den kollapset, men ingen personer ble fysisk skadd.

Det er fortsatt uklart hvorfor brua kollapset.

I etterkant har 14 bruer med lignende konstruksjon blitt stengt i påvente av at årsaken til brukollapsen på Tretten blir klar.

Vegvesenet er snart ferdig med spesialinspeksjonene av bruene som ble stengt etter brukollapsen. Vegvesenet håper at de første bruene kan åpnes i løpet av denne uka.

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer