Vegvesenet varsler full stopp i bygging av trebruer

Sju av ni kontrollerte trebruer har ikke god nok bæreevne. Nå varsler Statens vegvesen en grundig gjennomgang av regelverk og rutiner for bygging av trebruer.

Tretten 20220819. Rivingen av Tretten bru, som har falt ned i elva Gudbrandsdalslågen, begynner onsdag formiddag.Foto: Heiko Junge / NTB
Tretten 20220819. Rivingen av Tretten bru, som har falt ned i elva Gudbrandsdalslågen, begynner onsdag formiddag.Foto: Heiko Junge / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Dagen etter brukollapsen på Tretten den 15. august ble 14 andre tilsvarende trebruer stengt. Vegvesenet har nå kontrollert ni trebruer og fastslår at sju av disse ikke har god nok bæreevne, skriver Statens vegvesen i en pressemelding.

– Gjennomgangen så langt har avdekket ulike avvik knyttet til prosjektering og utførelse for flere av bruene, sier avdelingsdirektør Nils Audun Karbø i Statens vegvesen.

– Riktig å stenge

Bruene Moumbekken (Fredrikstad) og Tveit (Vang i Valdres) er åpnet for ordinær trafikk, mens Norsenga (Kongsvinger) og Evenstad (Stor-Elvdal) er åpnet med redusert belastning.

Flisa (Åsnes), Sundbyveien (Eidsvoll), Sletta (Eidsvoll), Bliksland (Indre Østfold) og Skubbersenga (Eidsvoll) må holdes stengt i påventet av forsterkningstiltak.

– Selv om vi ikke er ferdig med gjennomgang av alle bruene og oppsummeringen av funnene, så var det riktig beslutning å stenge disse bruene, sier Karbø.

– Gjennomgangen så langt har avdekket ulike avvik knyttet til prosjektering og utførelse for flere av bruene. Totalt er det funnet feil som krever forsterkninger før full gjenåpning på sju av de 14 bruene, sier avdelingsdirektør Nils Audun Karbø i Statens vegvesen.

Venter på havarikommisjonens konklusjon

Tretten bru var en limtrebru og er av samme konstruksjon som en tilsvarende bru som kollapset Spå Sjoa i februar 2016. Det ble gjort en grundig inspeksjon av Tretten bru i fjor, uten at man fant noen feil. En lastebil og en personbil var på brua da den kollapset. Til alt hell kom begge bilførerne kom fra hendelsen i god behold.

– Vi går nå gjennom rapportene for å oppsummere funnene og hva de vil ha å si for framtidig regelverk og bruk av slike bruer. Men endelige konklusjoner kan vi ikke trekke før Statens havarikommisjon har konkludert om årsaken til kollapsen av Tretten bru, sier Karbø.

I påvente av dette vil ingen nye trebruer av denne typen bli godkjent av Vegdirektoratet.

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer