Våt og grå påske i vente, men fortsatt snø i høyden

De fleste steder må man et stykke opp i fjellet for å finne godt snødekke under skiene denne påsken. Været for uka er preget av plussgrader og regn

Det er varslet regn i perioder i store deler av landet første delen av påsken. I fjellet er det godt med snø flere steder, melder NVE. Foto: Lise Åserud / NTB
Det er varslet regn i perioder i store deler av landet første delen av påsken. I fjellet er det godt med snø flere steder, melder NVE. Foto: Lise Åserud / NTB Vis mer
Publisert

– Det blir kanskje ikke det beste påskeværet. Det kommer nedbør i hele landet til litt ulike tider. Det vil være litt skyet, sol og nedbør i hele helgen og neste uke, og det blir ikke mye sol, sier statsmeteorolog Iselin Skjervagen i Meteorologisk institutt.

Litt sol i nord

Skal nedbøren komme som snø, må man opp i høyden. Ellers faller det som regn eller sludd. Selv øst i Finnmark vil det vippe mellom sludd og snø. Ellers er det ganske mildt og varmegrader de fleste steder.

I palmehelg-dagene blir det regn i Sør-Norge.

– Men i Nord- Norge vil det være fint først på fredag og lørdag. Søndag kommer nedbøren også opp til Nord-Norge. Samtidig kommer det inn ny nedbør i sør. Så på søndag blir det nedbør over alt, sier meteorologen.

Regn neste uke

– Neste uke starter med at Vestlandet får ganske mye nedbør, men også Østlandet. Så du kan si at det er Sør-Norge som stikker av med ganske mye nedbør, sier hun og legger til at det blir litt bedre i Nord-Norge.

Tirsdag vil det være mest nedbør på Vestlandet opp til Trøndelag. Østafjells og Nord-Norge kan få opphold. Onsdag får Sør-Norge ganske mye nedbør, det samme gjør deler av Nord-Norge.

Langfredag blir det nedbør igjen i nesten hele landet, bortsett fra Vestlandet.

– Hele landet får nedbør i løpet av uken de fleste dagene, slår meteorologen fast.

Fortsatt snø

Men snøen ligger fortsatt flere steder i landet, selv om regn og plussgrader preger været.

Målingene og snømodellene til NVE viser at det stort sett er som normalt eller mer snø enn normalt østafjells. Også i deler av marka i Oslo, der det er høyt, er det skiføre.

– De som har mulighet til å legge turen til kjente påskedestinasjoner, som Hemsedal, Hafjell og Trysil, vil oppleve at snøforholdene er som det pleier å være i påsken, forteller hydrolog Heidi Bache Stranden i NVE.

Det er mindre snø enn normalt i Nordland, mens det i Troms og Finnmark er mer snø enn normalt noen steder.

I Trøndelag er det stort sett normalt i fjellet, men det våres i Bymarka uten for Trondheim, varsler NVE.

Vestlandet har mindre snø enn normalt. Det er en skarp kontrast til fjoråret. Du må mange steder opp på 400 meter over havet for å finne skiløyper. På Sørlandet er det mye snø i fjellene i øst, mens det i vest er mindre enn normalt.

(©NTB)

Mer om