Varsler store mengder regn og kuling

Nå blir det vått og vindfullt, hvis meteorologenes prognoser slår til.

Store deler av landet kan forvente periodevis liten kuling. Her blåser det friskt ytterst på Aker Brygge i Oslo. Foto: Berit Roald / NTB
Store deler av landet kan forvente periodevis liten kuling. Her blåser det friskt ytterst på Aker Brygge i Oslo. Foto: Berit Roald / NTB Vis mer
Publisert

Mest rufsete blir trolig været vest og nord i landet, ifølge Meteorologisk institutt.

De som bor der, kan forvente både mye regn og vind i perioder. Og særlig Vestlandet får trolig mye regn. Denne uken og neste uke blir det avviklet høstferie i skolen.

– Der er det skyet vær med regn og regnbyger på menyen, både på torsdag, fredag og gjennom helgen. De neste dagene blir preget av et lavtrykk i Nordsjøen, og det betyr at Vestlandet stikker av med mest nedbør, sier vakthavende meteorolog Martin Granerød.

Kuling fra vest

Stedvis og i perioder blir det mest sannsynlig ganske store nedbørsmengder på Vestlandet.

– Fredagen ser ut til å bli dagen med mest regn. Da kan det lokalt komme opp i 70–80 millimeter. Fredagen blir det 30-40, og fra lørdagen går det over i mer bygepreg, sier Granerød.

Det ligger også an til å bli kuling fra vest periodevis.

Varselet for neste uke er langt mer usikkert, men slik det ser ut nå, kan vestlendinger forvente at været fortsatt vil bli vått og preget av sterk vind.

– Typisk høstvær

Midt-Norge og Nord-Norge får mest sannsynlig noe mindre regn, men kan også se fram til vindfulle dager.

– I Midt-Norge blir det vestlig kuling i perioder, og sånn blir det også videre nordover – i Nordland, Troms og Vest-Finnmark. I Trøndelag kan temperaturen bli 10–13 grader, og lenger nord i underkant av 10, sier Granerød.

Som Vestlandet kan også disse landsdelene vente ganske vindfulle dager, med stedvis kuling.

– Det er en veldig typisk høstlig værtype, konstaterer Granerød.

Også langtidsvarselet er i hovedtrekkene det samme.

Granerød tror det kan ligge an til en del oversvømmelser, og poengterer at det nok vil være lurt å ta noen forholdsregler.

– På høsten faller det jo mye løv fra trærne, og det kan samle seg mye vann. Så det er lurt å rense sluk, sånn at vannet renner unna, sier han.

– Gløtt av sol

Østlandet får trolig noe mildere vær.

– Torsdag blir det en delvis skyet værtype, med gløtt av sol. Og temperaturen ser ut til å ligge rett i overkant av 13 grader. Det samme gjelder lørdag og søndag, sier Granerød.

Langs kysten øst i landet kan det periodevis bli liten kuling, og ellers blir det trolig frisk bris på det meste. Denne værtypen vil trolig fortsette.

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer