Vis mer

Varsler store endringer: Slik blir nye NAV

Dette er hovedpunktene.

(upublisert) Opprettet

Arbeidsminister Anniken Hauglie (H) vil ha færre og større Nav-kontorer. Senterpartiet frykter at avstanden til brukerne blir større.


– Det er helt utrolig hvor iherdig denne regjeringen går til verks for å fjerne tjenester fra der hvor folk bor. Å kutte i antallet Nav-kontorer vil gå ut over mennesker i en sårbar fase og ramme lokalt arbeidsliv, sier Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum til NTB.


Han mener regjeringen bør legge til rette for minst ett Nav-kontor i hver kommune og er bekymret for signalene i stortingsmeldingen som Hauglie la fram fredag.– Ikke alltid bedre


Statsråden mener grepet vil gjøre at de ansatte kan spesialisere seg i større grad, men hun vil ikke tallfeste hvor mange Nav-kontorer som skal bort. Hauglie understreker også at brukernes rettigheter ligger fast, og at ingen ansatte kommer til å miste jobben.


– I dag er det en statlig bemanningsgaranti, og det er 153 Nav-kontorer som har tre eller færre ansatte. Den garantien forslår vi nå å oppheve, og vi vil gjøre det mer opp til Nav selv å avgjøre hvordan kontorene skal være, sier hun.


Aps Lise Christoffersen varsler at partiet vil se på alle forslag, også om færre kontorer, med «med fordomsfrie øyne», men minner om at Nav-reformen skulle sikre god tilgjengelighet.


SVs Kirsti Bergstø er mer skeptisk til å slå sammen kontorer.


– Større er ikke alltid bedre, verken for kommuner eller Nav, sier hun.Færre møter


Meldingen tar til orde for tettere kontakt mellom Nav og arbeidslivet og et Nav som kommer tettere på bedriftene. Hauglie ønsker også at Nav skal legge mer vekt på kvalitet og resultat blant arbeidssøkerne og mindre vekt på telling av aktiviteter.


– Vi ønsker et mindre rigid og regelstyrt Nav, understreker hun.


Regjeringen ønsker også mer makt og myndighet til lokale Nav-kontorer og oppmuntrer dem til å opptre mer selvstendig.


Arbeidsministeren vil også rydde opp i utdaterte regler, forenkle regelverket og gjøre Nav-hverdagen enklere både for brukere og ansatte.


En del av dette er å prioritere personlige møter for brukere med sammensatte behov. Hensikten er å få ned det totale antallet Nav-besøk.


Stortingsmeldingen kommer som et svar på rapporten fra et ekspertutvalg ledet av Sigrun Vågeng, som senere er blitt Nav-direktør. Vågeng foreslo også færre kontorer med større kompetansemiljøer.Garanti til unge


Meldingen inneholder også et løfte om at unge arbeidsledige under 30 år skal få hjelp innen åtte uker. I dag venter unge som henvender seg til Nav i snitt cirka 80 dager før de får en såkalt aktivitetsplan. Det tallet vil Hauglie få ned til 56 dager.


NHO mener det er helt nødvendig at Nav legger større vekt på å få unge i jobb.


– Vi merker oss at en ny garantiordning skal sikre at unge kommer i aktivitet raskere, og vi ser fram til en konkretisering av hvordan dette skal gjøres, sier NHOs direktør for arbeidslivspolitikk, Svein Oppegård.


Den nye garantien slår sammen de eksisterende ordningene for unge som står uten jobb og utdanning, noe som skal gjøre den administrative jobben enklere for Nav.


Rundt 25.000 unge står uten jobb i Norge. Om lag 14.000 av dem har gått ledig i mer enn åtte uker.


I dag har Arbeids- og velferdsetaten Nav om lag 450 kontorer og 19.000 medarbeidere. Etaten forvalter omtrent en tredel av statsbudsjettet. (©NTB)


Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på sol.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.