Varsler om glatt føre og snø på fjellet i helgen

Temperaturene faller, og flere steder i landet blir det synkende snøgrense. Sjåfører som skal over fjellet, må forberede seg godt og bruke riktige dekk.

Meteorologen advarer sjåfører som skal over fjellet denne helgen. Kaldt på snaue 1000 meters høyde i Gravdalen på Kvamsfjellet i Gudbrandsdalen. Foto: Paul Kleiven / NTB
Meteorologen advarer sjåfører som skal over fjellet denne helgen. Kaldt på snaue 1000 meters høyde i Gravdalen på Kvamsfjellet i Gudbrandsdalen. Foto: Paul Kleiven / NTB Vis mer
Publisert

Det varsles om glatte veier og synkende snøgrense i fjellene i Sør-Norge med gul advarsel. Nedbør kan falle som snø over omkring 800 -1000 meter.

– Hvis det er noen som skal på hytta i helgen, eller skal kjøre over fjellet, er det viktig å være obs. Særlig siden vinterdekksesongen ikke har begynt. Folk må kjøre etter forholdene og bruke riktige dekk når de kjører over fjellovergangene, advarer statsmeteorolog Rannveig Eikill i Meteorologisk institutt.

Været i Sør-Norge for øvrig blir preget av regn og overskyet, særlig første del av fredagen.

– Når det blir klarere ut på lørdagen, og klarvær flere steder mot søndag, kan det også bli kaldt og kanskje nattefrost enkelte indre steder, sier hun.

Over i nord

Det gode høstværet i Nord-Norge, med mange fine dager med sol, er over.

– Lørdag blir det pålandsvind. Det blir ikke mye vind, men det kommer til å trekke inn mer skyer og litt mer regn både lørdag og søndag, sier Eikill.

Det har vært ganske varmt for oktober i hele landet. Temperaturene vil gradvis synke i løpet av helgen og inn mot starten av neste uke.

– Det blir mer av det man kan kalle normale temperaturer. Det vært godt over ti grader flere steder, men nå legger temperaturene seg på under ti grader i løpet av helgen, sier hun.

Ikke høststorm

Trøndelag får også skydekke og regnbyger lørdag, men glimt av sol søndag og i starten på neste uke.

– Det er ikke noen kraftige lavtrykk i vente, men små lavtrykk som gir varierende vær, ser det ut som, sier meteorologen.

Landet har hatt en delt værtype. I nord har det vært en fin start på oktober, mens man lenger sør har hatt en våt og grå start.

– Nå går vi inn i en tid med mer vanlig høstvær, men foreløpig er det ikke noen store høststormer i sikte.

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer