Varsler nye tiltak: - Nå er det alvor

Regjeringen innfører denne uka nye koronatiltak som følge av den alvorlige smittesituasjonen, opplyste helseminister Bent Høie (H) tirsdag.

(Foto: Terje Pedersen / NTB)
(Foto: Terje Pedersen / NTB) Vis mer
Publisert

– Smitten sprer seg så fort, og sporing er så krevende, at vi ikke kan se om tiltakene fra forrige uke er tilstrekkelige, sa helseministeren på regjeringens pressekonferanse om koronasituasjonen tirsdag ettermiddag.

– Derfor kommer det nye innstramminger denne uka, la han til.

De nye tiltakene kommer etter at det den siste tiden er meldt om stadig flere koronatilfeller.

– Fortsetter denne utviklingen, går helsetjenesten ned i knestående, sier helseminister Bent Høie om de siste dagenes økende koronasmitte.

– Nå er det alvor. Det siste døgnet er det registrert 700 nye smittede i Norge, og hver dag våkner vi til nye smitterekorder, sa helseminister Bent Høie (H) på tirsdagens koronapressekonferanse.

FHI advarer om mørketall

Antallet koronasmittede har økt kraftig de siste ukene. Dødstallene og sykehusinnleggelsene vil øke, advarer Camilla Stoltenberg i Folkehelseinstituttet (FHI).

– Fra inngangen til uke 43 har det bare gått rett opp, sa FHI-direktøren på regjeringens pressekonferanse tirsdag ettermiddag.

Hun opplyste at med nesten 3.000 tilfeller i uke 44, er antallet nye tilfeller nesten doblet fra uke 43.

Reproduksjonstallet anslås nå å være rundt 1,2.

I tillegg anslår FHI at antallet tilfeller som ikke oppdages, kan være så høyt som 60 prosent.

– Vi venter at antallet pasienter som trenger sykehusbehandling, vil øke, at antallet som trenger intensivbehandling, vil øke, og at dødsfallene vil øke, understreket Stoltenberg.

Regjeringen vil forlenge regler for sykepenger, omsorgspenger og dagpenger

Arbeids- og sosialminister Henrik Asheim (H) foreslår å forlenge flere av regelendringene som har blitt innført i forbindelse med koronautbruddet.

– Krisen er ikke over. Vi følger nøye med og derfor varsler vi nå endringer, sa arbeids- og sosialminister Henrik Asheim (H) på tirsdagens koronapressekonferanse.

Her sa han at regjeringen nå foreslår å forlenge regelendringene i flere ordninger som har blitt innført i forbindelse med koronautbruddet:

* Omsorgspengereglene forlenges ut juni 2021, og kvotene blir doblet også i 2021. Det betyr at en familie neste år vil ha rett til minst 40 dager med omsorgspenger, sammenlignet med 20 dager i en normal situasjon.

* I tillegg vil reglene om sykepenger ved smitte eller mistanke om smitte forlenges ut mars.

* Den midlertidig forhøyede dagpengesatsen skulle ned til normalt nivå fra januar 2021, men blir nå forlenget ut mars.

– Smittesituasjonen framover vil kunne bety mer sykefravær ved både sykdom og karantene, samt at barn må holdes hjemme fra skole og barnehage. Dette tar de nye forslagene høyde for. Samtidig oppfordrer vi dem som kan, om å jobbe hjemmefra,  sier Asheim.

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer