Varsler masseevakuering fra Donetsk og Luhansk

Lederne i de to utbryterregionene Donetsk og Luhansk i Øst-Ukraina har beordret masseevakuering av sivile til Russland.

En stor rød stjerne pryder en av gatene i Donetsk. Det bor over 4,1 millioner mennesker i den separatistkontrollerte regionen, og tre av fire er russisktalende. Foto: AP / NTB
En stor rød stjerne pryder en av gatene i Donetsk. Det bor over 4,1 millioner mennesker i den separatistkontrollerte regionen, og tre av fire er russisktalende. Foto: AP / NTB Vis mer
Publisert

Følg Sol på Instagram og meld deg på nyhetsbrevet fra redaktøren vår!

Denis Pusjilin, som har vært leder i den separatistkontrollerte utbryterregionen Donetsk siden 2014, varslet masseevakueringen i en video som ble lagt ut på telegram og YouTube fredag.

Kort tid etter varslet også separatistenes leder i Luhansk, Leonid Pasetsjnik, masseevakuering, ifølge en kunngjøring gjengitt av Luhansk Media Center.

Begge de to lederne begrunnet evakueringen med frykt for et nær forestående angrep fra ukrainske regjeringsstyrker og understreket at myndighetene i Rostov-regionen i Russland har gjort forberedelser for å kunne ta imot alle som krysser grensa.

Kvinner og barn

– Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj vil i den nærmeste framtid gi sine soldater ordre om å innlede en offensiv, sier Pusjilin.

– Kvinner, barn og eldre vil bli evakuert først, legger han til.

De to separatistlederne ber folk om å følge oppfordringen og samarbeide med myndighetene om evakuering.

– Midlertidig flukt vil beskytte båre dere selv og slektningers liv og helse, sier Pusjilin i opptaket.

Nye anklager

Separatistene og regjeringen i Kyiv anklaget hverandre fredag på nytt for gjentatte brudd på våpenhvilen.

Ifølge separatistene angrep ukrainske regjeringsstyrker natt til fredag området med artilleri og ødela to transformatorstasjoner. En vei er også stengt som følge av angrepene, ifølge separatistene.

Den ukrainske hæren anklaget på sin side separatistene for over 20 brudd på våpenhvilen de siste timene, men heller ikke dette har latt seg bekrefte fra uavhengig hold.

Russisk støtte

Det bor drøyt 4,1 millioner mennesker i Donetsk-regionen, i underkant av 40 prosent er ifølge siste folketelling etniske russere, men tre av fire har russisk som hovedspråk.

I Luhansk-regionen bor det drøyt 2,1 millioner mennesker. Rundt 42 prosent er etniske russere, men rundt 70 prosent er russisktalende.

Donetsk og Luhansk har vært kontrollert av separatister i snart åtte år. De mottar både økonomisk og militær støtte fra Russland, og det skal også være delt ut opptil 1 million russiske pass i de to regionene siden 2019.

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer