Varsler høy pris for land som hjelper Russland i Ukraina

Både Russland og Kina får gjennomgå i en felles uttalelse fra G7s utenriksministre. Kina kaller det ren bakvaskelse.

G7s utenriksministre har vært samlet i Japan i to dager. Tirsdag la G7 fram felles uttalelse etter møtevirksomheten. Fra venstre: Storbritannias utenriksminister James Cleverly, Annalena Baerbock fra Tyskland, Antony Blinken (USA), Yoshimasa Hayashi (Japan), Melanie Joly (Canada), Catherine Colonna (Frankrike), Antonio Tajani (Italia), og undergeneralsekretær Enrique Mora i EUs utenrikstjeneste European External Action Service (EEAS). Foto: Yuichi Yamazaki / AP / NTB
G7s utenriksministre har vært samlet i Japan i to dager. Tirsdag la G7 fram felles uttalelse etter møtevirksomheten. Fra venstre: Storbritannias utenriksminister James Cleverly, Annalena Baerbock fra Tyskland, Antony Blinken (USA), Yoshimasa Hayashi (Japan), Melanie Joly (Canada), Catherine Colonna (Frankrike), Antonio Tajani (Italia), og undergeneralsekretær Enrique Mora i EUs utenrikstjeneste European External Action Service (EEAS). Foto: Yuichi Yamazaki / AP / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Etter et tre dager langt møte i Japan lover G7 en hard og samlet front mot Russlands krigføring i Ukraina. De varslet også kraftigere sanksjoner, uten å konkretisere.

Samtidig ber de Kina avstå fra utidig maktbruk i sine nærområder. I en felles uttalelse brukes det oppsiktsvekkende harde ord også mot Kina.

I sin slutterklæring ber de dessuten tredjeparter slutte å bistå Russland i krigen. Alternativt vil de måtte betale en høy pris, ifølge ministrene, som ikke gikk i detalj om hvem de siktet til.

G7 består av USA, Canada, Japan, Storbritannia, Frankrike, Tyskland og Italia. EU er også representert.

Taiwan

Diskusjonene på møtet i den japanske byen Karuizawa har ikke minst dreid seg om Taiwan og G7-landenes uro for at Kina skal ta kontroll over flere viktige havområder i Asia. Også landets kjernefysiske opprustning vekker bekymring.

Ifølge ministrene utvikler Kina stadig mer sofistikerte systemer for kjernefysiske våpen, «uten innsyn fra omverdenen, våpenkontroll og risikoreduserende tiltak».

USAs utenriksminister Antony Blinken under en pressekonferanse på tampen av G7s utenriksministermøte i Karuizawa i Japan. Foto: Andrew Harnik / AP / NTB
USAs utenriksminister Antony Blinken under en pressekonferanse på tampen av G7s utenriksministermøte i Karuizawa i Japan. Foto: Andrew Harnik / AP / NTB Vis mer

De understreker at fred og stabilitet mellom Kina og Taiwan i Taiwanstredet er et «uunnværlig element i verdenssamfunnets sikkerhet og velstand», og ber samtidig Kina avstå fra «trusler, tvang, krenkelser eller maktbruk».

Kraftig reaksjon i Beijing

Kinesiske myndigheter reagerer sterkt på uttalelsene, som omtales som ondsinnet bakvaskelse og en frekk innblanding i landets indre anliggender.

– Uttalelsene er fylt av arroganse, fordommer og uhyggelige intensjoner om å undertrykke Kina, sa talsmann for Kinas utenriksdepartement, Wang Wenbin, på en pressekonferanse i Beijing tirsdag.

Han oppga at Kina har levert en protest til Japan, som var vertsland for G7-møtet, og som for tiden har formannskapet i gruppen.

Wang insisterte også på at spørsmål om Hongkong, Tibet og Xinjiang er Kinas interne anliggender, og han gjentok at Taiwan er kinesisk territorium som ikke kan skilles fra resten av Kina.

– Enige om Taiwan

Ifølge USAs utenriksminister Antony Blinken har G7-landene under møtet vist en usedvanlig samlet holdning til spørsmålet om Taiwan.

I forrige uke skapte Frankrikes president Emmanuel Macron store overskrifter etter et besøk i Beijing. På vei hjem sa han at Europa bør redusere sin avhengighet av USA for ikke å bli trukket inn i en konfrontasjon mellom Kina og USA i spørsmålet om Taiwan.

Ved hjelp av offentlig flydata har et analyseselskap kartlagt hvordan Vesten overvåker Russland og krigen i Ukraina. Video: NTB, DAGBLADET TV, LUC WILLEMS, U.S. AIR FORCE. Reporter: Håvard T-L Knutsen. Vis mer

Men Blinken hevder at det ikke er noen splittelse i synet på Taiwan-spørsmålet internt i G7.

– Det er en klar enighet om innstillingen vår. Det vi hørte, var et oppsiktsvekkende sammenfall i bekymringene knyttet til Kina og det vi gjør for å håndtere disse bekymringene, sa Blinken til journalister etter samtalene.

Kina regner Taiwan som en del av sitt territorium, og kinesiske ledere har truet med å innlemme den selvstyrte øye med tvang hvis taiwanske ledere formelt erklærer uavhengighet.

Amerikansk krigsskip

Så sent som søndag seilte det amerikanske marinefartøyet USS Milius gjennom Taiwanstredet. Seilasen ble gjennomført få dager etter at Kina avsluttet landets hittil største militærøvelse i farvannet rundt Taiwan.

G7s utenriksministre ber også Nord-Korea avstå fra ytterligere tester av atomvåpen og langtrekkende raketter, og varsler «solid respons» hvis Nord-Korea fortsetter.

Også Afghanistan var på dagsordenen. G7 krever at Taliban umiddelbart skrinlegger forbudet mot kvinnelige ansatte i FN og hjelpeorganisasjoner.

Utenriksministermøtet blir holdt få uker før G7-lederne skal samles til toppmøte i Hiroshima 19.- 21. mai.

(©NTB)

Mer om