Varsler gjennomgang av NSM-saken – vil gå ti år tilbake i tid

Justisminister Emilie Enger Mehl (Sp) varsler en storstilt gjennomgang av NSM-saken. Hun vil blant annet undersøke NSMs leieavtaler ti år tilbake i tid.

Foto: Emilie Holtet / NTB
Foto: Emilie Holtet / NTB Vis mer
Publisert

Bli varslet om siste nytt i Sol-appen! Last ned for Iphone her og Android her!

– Vi må komme til bunns i saken, sier hun i en pressemelding.

Mehl og Justisdepartementet vil undersøke flere forhold knyttet til NSM i lys av den ulovlige låneavtalen. Departementet varsler blant annet at de vil se på NSMs husleieavtaler de siste ti årene.

Samtidig sier hun at opptil fem departementer kan berøres av gjennomgangen. Disse inkluderer Justisdepartementet, Forsvarsdepartementet, Utenriksdepartementet, Finansdepartementet og Kommunaldepartementet.

– Den eksterne gjennomgangen av NSM blir viktig. Samtidig vil vi se på relevante forhold relatert til saken. Som kommunisert på pressekonferansen, kan vi ikke utelukke at det kan være andre kritikkverdige forhold som vi i dag ikke kjenner til, sier Mehl.

Fredag ble det kjent at NSM hadde tatt opp et ulovlig lån på 200 millioner kroner. Direktør Sofie Nystrøm gikk av som følge av avsløringen. NSM lånte pengene fra utleier Norwegian Property for å oppgradere bygningen de skulle leie.

Lånet er et brudd på gjeldende lover og regelverk, blant annet Grunnlovens bestemmelse om Stortingets bevilgende myndighet.

Nystrøm har hevdet at den aktuelle avtalen var en «leieavtale med innebygd finansiering», og at den ble lagt fram for Justisdepartementet uten at de fikk merknader på det.

Departementet sier imidlertid at den endelige kontrakten som ble inngått, hadde endrede vilkår som eksplisitt nevnte en låneavtale mellom partene. Justisdepartementet sier de aldri ble forelagt den endelige avtalen som ble inngått.