Varsler forbud mot kvelertak

Amerikansk politi skal ikke lenger ha lov til å bruke kvelertak bortsett fra under ekstreme omstendigheter, sier president Donald Trump.

President Donald Trump under en seremoni der han signerer en ordre som skal føre til endringer i politiet. Foto: Evan Vucci / AP / NTB scanpix
President Donald Trump under en seremoni der han signerer en ordre som skal føre til endringer i politiet. Foto: Evan Vucci / AP / NTB scanpix Vis mer
Publisert

Ifølge Trump vil kvelertak kun være lov når politiet er truet på livet.

– Som ledd i den nye fullmaktsprosessen, vil kvelertak bli forbudt bortsett fra når en betjents liv er i fare, sa Trump da han tirsdag signerte en ordre om politireformer.

– I tillegg ser vi på nye avanserte og kraftige, men mindre dødelige våpen for å hindre dødelige interaksjoner, sa presidenten videre.

Beskjeden kom etter at det i flere uker har vært store demonstrasjoner mot rasisme og politivold i USA.

Protestene begynte etter at afroamerikanske George Floyd ble drept under en pågripelse i Minneapolis 25. mai. Han døde som følge av at en politimann presset kneet sitt mot nakken hans i nær ni minutter.

Ifølge nyhetsbyrået AP har Trump også gitt ordre om at det skal opprettes en database for å spore opp politibetjenter som får klager som følge av overdreven maktbruk. Politiavdelinger skal kunne sjekke denne databasen før de ansetter noen fra en annen avdeling.

Trump brukte også seremonien i Rosehagen utenfor Det hvite hus til å kritisere det han omtaler som «radikale og farlige forsøk» på å frata politiet finansiering og avvikle og oppløse politiavdelinger.

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer