President Donald Trump under en seremoni der han signerer en ordre som skal føre til endringer i politiet. Foto: Evan Vucci / AP / NTB scanpix
President Donald Trump under en seremoni der han signerer en ordre som skal føre til endringer i politiet. Foto: Evan Vucci / AP / NTB scanpix Vis mer

Varsler forbud mot kvelertak

Amerikansk politi skal ikke lenger ha lov til å bruke kvelertak bortsett fra under ekstreme omstendigheter, sier president Donald Trump.

Publisert

Ifølge Trump vil kvelertak kun være lov når politiet er truet på livet.

– Som ledd i den nye fullmaktsprosessen, vil kvelertak bli forbudt bortsett fra når en betjents liv er i fare, sa Trump da han tirsdag signerte en ordre om politireformer.

– I tillegg ser vi på nye avanserte og kraftige, men mindre dødelige våpen for å hindre dødelige interaksjoner, sa presidenten videre.

Beskjeden kom etter at det i flere uker har vært store demonstrasjoner mot rasisme og politivold i USA.

Protestene begynte etter at afroamerikanske George Floyd ble drept under en pågripelse i Minneapolis 25. mai. Han døde som følge av at en politimann presset kneet sitt mot nakken hans i nær ni minutter.

Ifølge nyhetsbyrået AP har Trump også gitt ordre om at det skal opprettes en database for å spore opp politibetjenter som får klager som følge av overdreven maktbruk. Politiavdelinger skal kunne sjekke denne databasen før de ansetter noen fra en annen avdeling.

Trump brukte også seremonien i Rosehagen utenfor Det hvite hus til å kritisere det han omtaler som «radikale og farlige forsøk» på å frata politiet finansiering og avvikle og oppløse politiavdelinger.

(©NTB)

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på sol.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.