Uværshelg i Sør-Norge:

Varsler flom, jordskred, kraftig regn, vind og snø

På Vestlandet er det ventet opp mot 100 millimeter regn, og det er satt oransje farenivå for jordskred, flom og kraftige vindkast flere steder denne helgen.

Illustrasjonsfoto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix
Illustrasjonsfoto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix Vis mer
Publisert

Fra søndag formiddag ventes det lokalt kraftige vindkast på 20 meter per sekund i Telemark, Aust-Agder og østlige deler av Vest-Agder. Meteorologisk institutt har satt oransje farevarsel og ber folk i området om å feste alle løse gjenstander.

– Gjenstander kan bli tatt av vinden eller blåse over ende. Strømforsyningen vil bli påvirket, for eksempel som følge av trær som knekker eller kommer i kontakt med strømnettet, advares det.

For Buskerud, Oppland, Sogn og Fjordane, Møre og Romsdal og Ofoten er det utstedt varsel på gult nivå for vind, og det ventes kraftige vindkast på søndag.

Vinden vil i all hovedsak komme fra vestlig retning. Søndag kveld minker vinden igjen, ifølge Varsom.no.

Jordskredvarsel

Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) har også satt oransje farevarsel flere steder denne helgen. Lørdag og søndag er det fare for jord- og flomskred i indre og midtre deler av Vestlandet og Nordvestlandet.

Bratte skråninger, bekker og elveløp er spesielt utsatt siden grunnvannstanden og vannmetningsgraden i bakken er svært høy.

– Det er ventet mange skredhendelser, og noen kan få store konsekvenser. Store hendelser kan nå bebyggelse, vei eller bane, skriver Varsom.no.

Det er også satt gult varsel om jord- og flomskred i sørlige deler av Trøndelag og i ytre strøk på Vestlandet.

Kraftig nedbør og flom

Årsaken til jordskredfaren er at det er ventet kraftig regn over store deler av Vestlandet.

Fra sent lørdag ettermiddag er det ventet opp mot 100 millimeter nedbør i løpet av et døgn. Totalt lørdag og søndag kan det komme opp mot 150 til 200 millimeter enkelte steder.

Søndag er det flomfare på oransje nivå i Sogn og Fjordane og Møre og Romsdal. Det innebærer fare for stengte veier og bruer, oversvømmelser og overvann i tettbygde områder, samt jord- og flomskred der regnet treffer.

Også i Hordaland er det fare for flom som følge av regnet.

Snø i fjellet

I fjellet i Sør-Norge er det ventet snø over 1.000 til 1.200 meter søndag.

Meteorologisk institutt varsler lokalt vanskelige kjøreforhold med snøfokk i fjellet, noe som kan føre til redusert sikt, kolonnekjøring og stengte veier. Det er satt gult farenivå fra søndag morgen til tirsdag morgen for fjellet i Sør-Norge.

– Beregn noe ekstra tid til transport og kjøring. Bruk riktige dekk og kjør etter forholdene, lyder oppfordringen.

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer