Varmerekord på Svalbard

For første gang har det vært målt over polarklima på de arktiske værstasjonene på Svalbard, det vil si gjennomsnittstemperatur på 10 grader eller mer.

To værstasjoner på Svalbard endte over polarklima i juli. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB
To værstasjoner på Svalbard endte over polarklima i juli. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Følg Sol på Facebook!

– Det har ikke tidligere vært målt høyere gjennomsnittstemperatur på Svalbard i noen enkelt måned, sier klimaforsker Ketil Isaksen ved Meteorologisk institutt til NTB.

To værstasjoner på Svalbard endte med målinger over det som kalles polarklima i juli, skriver Meteorologisk institutt i en oppdatering.

Svalbard lufthavn var den varmeste stasjonen med en gjennomsnittstemperatur på 10,1 grader, som er 3,1 grader over normalen. Pyramiden målte 10 grader.

– Denne sommeren ligger an til å bli en av de varmeste som er målt. I fjor ble det satt rekord med den varmeste målingen som inntil da var gjort siden målingene startet i 1901, opplyser Isaksen.

Om denne sommeren overgår fjoråret, avhenger av utviklingen i august, legger han til.

Svalbard er et av stedene i verden som for øyeblikket varmes opp raskest. Vi ser temperaturøkning i alle sesongene, sier Isaken.

– Akkurat i sommer har Svalbard hatt mange dager med lite skyer og mye sol. Dette har bidratt til oppvarmingen vi nå ser rundt Longyearbyen, opplyser han.

Temperaturøkningen er normalt størst på høsten og vinteren. Hovedårsaken til oppvarmingen som helhet er at sjøisen rundt Svalbard smelter, sier klimaforskeren.

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer