Varmerekord i Tyrkia

Tirsdag ble det satt ny varmerekord i Tyrkia da det ble målt 49,5 grader i provinsen Eskisehir. Værvarslingen sier varmebølgen vil fortsette.

En gutt hopper i sjøen for en avkjøølende dukker på en varm sommerdag i den tyrkiske storbyen Istanbul. Arkivfoto: Francisco Seco / AP / NTB
En gutt hopper i sjøen for en avkjøølende dukker på en varm sommerdag i den tyrkiske storbyen Istanbul. Arkivfoto: Francisco Seco / AP / NTB Vis mer
Publisert

Følg Sol på Facebook!

Miljøminister Mehmet Özhaseki kunngjorde den nye rekordmålingen på X/Twitter sent tirsdag kveld. Den forrige rekorden lød på 49,1 grader og ble registrert i 2021. Eskisehir ligger sørøst for Istanbul.

Den nasjonale værvarslingen advarte onsdag om at en hetebølge vil fortsette å gi temperaturer som ligger opptil 11 grader høyere enn normalen.

Hovedforklaringen for varmerekordene er klimaendringer, sier meteorologprofessor Baris Önol ved Istanbuls tekniske universitet. Han påpeker at hetebølgene er blitt hyppigere og mer langvarige.

– Tyrkia vil, i likhet med de øvrige middelhavslandene, bli langt mer utsatt for høye temperaturer i løpet av de neste 30 til 40 årene, sier Önol.

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer