Vis mer

Varmebølge på vei: I morgen kan det bli opp mot 20 grader

Endelig er varmen her.

(upublisert) Opprettet
Etter en rekordkald og snørik vinter, har meteorologene gode nyheter for de som lengter etter sommer. Varme luftmasser sørger nemlig for stigende temperaturer og flott vær i Sør-Norge de neste dagene. Lørdag kan det bli over 20 grader, skriver Nettavisen.

Det er Vestlandet som vil få de høyeste temperaturene først, men det skal holde seg mildt flere steder i Norge. Fra onsdag neste uke kan Østlandet glede seg til sommertemperaturer.

- Høytrykket ligger nå øst for oss med en tarm inn over Midt-Norge. Det gir fint vær store deler av landet, sier statsmeteorolog Siri Wiberg til NRK.

Torsdagens høyeste temperatur ble målt i Svelgen i Sogn og Fjordane. Meteorologisk institutt melder på Twitter at dagens høyeste temperaturer blir å finne på Vestlandet.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

(FOTO: Meteorologisk institutt @meteorologene på Twitter) (FOTO: Meteorologisk institutt @meteorologene på Twitter)

Til tross for at vi denne uken nådde normaltemperatur, er årets vår den kaldeste på fem år. Årets første vårdag var spådd til å bli den kaldeste siden på 30 år. Et kaldluftsutbrudd fra Russland la seg over Sør-Norge og førte til de lave temperaturene, skriver Dagbladet.

Den amerikanske organisasjonen National Snow and Ice Data Center (NSIDC), har sett nærmere på snøfallet denne vinteren. De melder om at det har falt hele 700 milliarder tonn mer snø enn normalt denne vinteren.

Mulig storflom


Ifølge NVEs ferske flomanalyse, gir vinterens snømengder større sannsynlighet for stor vårflom i Sør-Norge. Det gjelder de store elvene østafjells som drenerer fjellområder i Sør-Norge i tillegg til indre strøk av Møre og Romsdal og Sør-Trøndelag. Også Finnmark og Troms har større sannsynlighet enn normalt for vårflom.

Vårflom er vanlig flere steder i landet, men det er været fremover som avgjør om flommen blir større en normalt.

- Blir det en vår med moderat varme og lite nedbør, får vi en ganske normal vårflom, selv der det er uvanlig mye snø. Hvis det derimot skulle bli mye nedbør kombinert med varme, vil det bli uvanlig stor flom, sier hydrolog og flomvarsler i NVE, Inger Karin Engen.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Slik så det ut etter vårflommen i Vinje i 2013. FOTO: Alexander Lehmann / Ta, NTB ScanpixSlik så det ut etter vårflommen i Vinje i 2013. FOTO: Alexander Lehmann / Ta, NTB Scanpix

Polleneksplosjon


Selv om den verste kulda har avtatt, vil vi fremover kunne merke konsekvensen av den harde vinteren. Årets pollensesong er så vidt i gang, men det er stille før stormen, advarer forsker Hallvard Ramfjord fra Norges Astma- og Allergiforbund.

At kulden har holdt seg såpass lenge, gjør at blomstringen har blitt utsatt. Når temperaturen stiger og pollensesongen starter for fullt, vil eksponeringen av or, hassel og salix treffe mer intenst enn normalt.

- Det vil kunne frigjøres ganske mye pollen på relativt kort tid i startfasen, først og fremst fra or og hassel. Virkningen for allergikere vil være at eksponeringen blir mye kraftigere enn den ville vært ellers, sier Ramfjord til NRK.

Men det er ikke bare dårlig nytt. I tillegg til at pollensesongen blir nesten en måned kortere enn vanlig, kan den kalde vinteren gi færre flått. Flåtten er i dvale over vinteren, men de lave temperaturene kan gjøre at færre flått overlever. Derimot fungerer snøen som en dyne og kan gi gode forhold for flåtten, men flåttforskeren har tro.

- Jeg vil gjette på en dårlig vinter for flåtten, sier flåttforsker ved Universitetet i Agder, Lars Korslund til NRK.

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på sol.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.