- Vår viktigste allierte

Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) er takknemlig for at USAs president Joe Biden kommer til Helsingfors for å møte ham og de andre nordiske statslederne.

Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) sier at Norge har hatt mange samtaler med USA under Nato-toppmøtet i Vilnius. Nå skal han møte president Biden (t.h.) i Helsingfors. Foto: Javad Parsa / NTB
Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) sier at Norge har hatt mange samtaler med USA under Nato-toppmøtet i Vilnius. Nå skal han møte president Biden (t.h.) i Helsingfors. Foto: Javad Parsa / NTB Vis mer
Publisert

Følg Sol på Facebook!

– Jeg er takknemlig for at han bruker en hel dag på det nordiske, og at han gjør det i Helsingfors i Finland, Natos siste formelle medlem, sier Støre til NTB i forkant av toppmøtet i Helsingfors.

Sent onsdag kveld landet Joe Biden med Air Force One i den finske hovedstaden.

Han kommer rett fra et Nato-toppmøte i Vilnius hvor Finland deltok som medlem for første gang, og Tyrkias president sa ja til å slippe Sverige inn i alliansen.

– Jeg oppnådde alle målene vi satte oss, sa Biden om toppmøtet, på vei om bord i det amerikanske presidentflyet.

Den nordiske Nato-fløyen

I forkant av Nato-møtet la Biden sterkt press på Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan for at han skulle slippe Sverige inn i forsvarsalliansen.

Nå skal Natos nye nordiske fløy møte Biden i Helsingfors.

– Det blir et møte hvor Norden – samlet i et Nato-perspektiv – møter USA, sier Støre.

Støre skal også møte Bidens sikkerhetsrådgivere på morgenkvisten, før det nordiske møtet.

Ønsker Norden i felles kommando

På toppmøtet i Vilnius vedtok Nato å innføre en helt ny kommandostruktur.

Norge faller inn under en kommando som skal ledes fra Norfolk i USA.

– USA er vår viktigste allierte. Vårt mål er jo at de nordiske landene sammen skal være omfattet av denne kommandostrukturen, som har sitt hovedkontor i Norfolk, sier Støre.

Vil ta opp mineraler

Støre har også varslet at han vil snakke om mineraler med Biden på møtet.

– Hvis det er slik at USA vil begrense sin avhengighet av blant annet Kina, så er Norge en del av svaret, sa Støre til VG onsdag kveld.

Støre ønsker en norsk-amerikansk mineralavtale for å slippe unna konkurransevridningene som ligger i Bidens klimaplan, Inflation Reduction Act (IRA).

– For noen av disse mineralene er EU langt over 90 prosent avhengig av Kina. Og på noen av disse områdene har Norge en betydelig mulighet til å avlaste den avhengigheten, sier Støre til avisen.

– Viktige aktører

På vei til Vilnius sa USAs nasjonale sikkerhetsrådgiver Jake Sullivan til pressen at president Biden ser fram til det nordiske møtet.

– Dette blir virkelig en mulighet til å se på det større strategiske bildet, langt utover bare det nordiske området eller til og med det euroatlantiske området, sa Sullivan om bord på presidentflyet.

– Fordi disse landene er aktører i viktige økonomiske, teknologiske og sikkerhetsmessige spørsmål globalt, og noen av våre beste og mest standhaftige partnere.

(©NTB)

Mer om