Vannmangel i Barcelona - erklærer tørkekrise

Den spanske regionen Catalonia har erklært tørkekrise for Barcelona og de omkringliggende områdene. Det er tørke og vannmangel etter tre år uten betydelige nedbørsmengder.

Myndighetene i Catalonia har erklært krisetilstand etter at tørken har ført til alvorlig vannmangel. Det har vært mangel på betydelige nedbørsmengder de siste tre årene. Foto: Emilio Morenatti / AP / NTB
Myndighetene i Catalonia har erklært krisetilstand etter at tørken har ført til alvorlig vannmangel. Det har vært mangel på betydelige nedbørsmengder de siste tre årene. Foto: Emilio Morenatti / AP / NTB Vis mer
Publisert

Bli varslet om siste nytt i Sol-appen! Last ned for Iphone her og Android her!

– Catalonia er rammet av den verste tørken på et århundre. Vi har aldri stått overfor en så lang og intens tørke siden nedbørs-registrene ble opprettet, sier Catalonias regionspresident Pere Aragones.

Fyllingsgraden i vannmagasinene har falt til kun 16 prosent. Krisetilstanden innebærer at myndighetene strammer inn på det daglige forbruket av vann fra 210 til 200 liter vann per person. Dersom det ikke hjelper, vil tiltaket strammes inn ytterligere, sier Aragones.

Det vil i tillegg være forbudt å fylle svømmebassenger, og man kan ikke vaske bilen med mindre det er med resirkulert vann. Offentlige parker kan kun vannes med grunnvann.

Landbruks- og industrisektoren omfattes også av tiltakene. Landbruket må redusere vanningen av avlingene sine med 80 prosent, mens industrien må kutte vannbruken med 25 prosent.

Vannrestriksjonene vil gjelde i Barcelona og 201 andre av de nær 1000 småkommunene i Catalonia.

En rekke hetebølger i Spania og resten av Europa i forrige sommer forverret tørken og bidro til at fyllingsgraden i vannmagasinene gikk ned. Det uvanlig varme været har fortsatt inn i 2024 med sommerlignende temperaturer opp mot 30 grader enkelte steder i Spania i januar.

(©NTB)

Mer om