Valgforsker: Wara var Frps minst omstridte justisminister

Valgforsker Bernt Aardal sier utskiftningene av justisministre fra Frp er en belastning for partiet. Men Tor Mikkel Wara er den minst omstridte, slår han fast.

GÅR AV: Tor Mikkel Wara går av som justisminister. Det opplyste statsminister Erna Solberg på en pressekonferanse torsdag ettermiddag. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix.
GÅR AV: Tor Mikkel Wara går av som justisminister. Det opplyste statsminister Erna Solberg på en pressekonferanse torsdag ettermiddag. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix. Vis mer
Publisert

– Det har vært en del skandaler som har gjort at statsråder har måttet gå av, men denne saken tror jeg er historisk veldig spesiell. Det er ikke statsråden som har forårsaket dette selv, sier Bernt Aardal til VG.

Han mener at Wara er den minst kontroversielle av alle justisministrene Frp har hatt.

Torsdag trakk Wara seg som justisminister, samme dag som PST kunngjorde at de mistenker hans samboer, Laila Anita Bertheussen, for samtlige hendelser utenfor parets hus.

Solberg-regjeringens runddans med justisministre startet imidlertid med Anders Anundsen. I 2015 vedtok Stortinget kritikk mot hans håndtering av den såkalte asylbarnsaken. Året etter ble departementet han ledet, bøtelagt av Datatilsynet for brudd på personopplysningsloven i forbindelse med en mye omtalt informasjonsvideo. Mot slutten av 2016 ble han byttet ut.

Inn kom Per-Willy Amundsen, som gjorde seg bemerket med omstridte uttalelser om flyktninger. Han gikk av i 2018. Erstatteren Sylvi Listhaug satt i kun to måneder. Avgangen hennes kom etter et omstridt Facebook-innlegg som lå an til å skaffe flertall på Stortinget for et mistillitsforslag.

– Det er en belastning for Frp at det har vært så mye skifter fordi lov og orden er en viktig sak for Frp. Det at man kan få inntrykk av at man sliter med kontinuitet og stabilitet, kan være en ulempe for dem, sier valgforsker Aardal.

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer