Vaksineforsker: – Altfor mange nordmenn tar Janssen-vaksinen

Over 1.600 nordmenn har fått Janssens koronavaksine, ifølge Folkehelseinstituttets vaksinasjonsregister. Rundt 700 doser er satt i Norge.

Regjeringen besluttet i begynnelsen av juni at Janssen-vaksinen skulle gjøres tilgjengelig for begrenset frivillig bruk utenfor vaksinasjonsprogrammet. Foto: Torstein Bøe / NTB
Regjeringen besluttet i begynnelsen av juni at Janssen-vaksinen skulle gjøres tilgjengelig for begrenset frivillig bruk utenfor vaksinasjonsprogrammet. Foto: Torstein Bøe / NTB Vis mer
Publisert

– Det er altfor mange. Jeg har ingen tro på at så mange har grunner som rettferdiggjør den risikoen de nå tar, sier vaksineforsker Gunnveig Grødeland til Aftenposten.

Grødeland satt i det regjeringsoppnevnte utvalget som vurderte Janssen- og AstraZeneca-vaksinene og har advart mot frivillig bruk av vaksinen.

Janssen-vaksinen kan forårsake samme bivirkninger som AstraZeneca, som har ført til alvorlig sykdom og dødsfall i Norge. Tilstanden kalles VITT og kjennetegnes ved blodpropp, blødninger og lavt antall blodplater.

Derfor har Norge og Danmark tatt vaksinen ut av vaksineprogrammet. I Danmark har nærmere 44.000 fått Janssen-vaksinen. Mens Norge har strenge kriterier for at du skal få ta vaksinen gir danskene den til alle som vil ha den.

Folkehelseinstituttet (FHI) har fått inn 112 bestillinger på til sammen 4.790 doser av vaksinen.

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer