Vaksine godkjent i Storbritannia:
- Påvirker ikke Norge

At Storbritannia har godkjent coronavaksinen til Pfizer og Biontech, har foreløpig ingenting å si for Norge – som forholder seg til EUs vurdering.

Coronavaksinen til selskapene Pfizer og Biontech er godkjent i Storbritannia og kan tas i bruk allerede i neste uke. Men det betyr ikke at vaksinen tas raskere i bruk i Norge. Illustrasjonsfoto: Cornelius Poppe / NTB
Coronavaksinen til selskapene Pfizer og Biontech er godkjent i Storbritannia og kan tas i bruk allerede i neste uke. Men det betyr ikke at vaksinen tas raskere i bruk i Norge. Illustrasjonsfoto: Cornelius Poppe / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

– Umiddelbart betyr det ingenting for Norge, sier medisinsk fagdirektør Steinar Madsen i Legemiddelverket til NTB.

– Dette fordi Norge er med på den felles europeiske godkjenningen. Der er prosessen godt i gang, sier Madsen.

Fagdirektøren sier Storbritannia nå har gitt en nødgodkjenning etter å ha justert sitt eget regelverk. Han sier Storbritannia er på vei ut av det europeiske legemiddelsamarbeidet fra 1. januar, og at nødgodkjenningen tyder på at de også før denne datoen har valgt å gå litt for seg selv.

– Europa har gått for en felles løsning med en felles betinget godkjenning basert på de dataene som finnes per i dag. Den foreløpige tidsplanen er at det skal være møter i vitenskapskomiteen som avgir sin innstilling for Pfizer Biontech-vaksinen 29. desember og for Moderna-vaksinen 12. januar.

På møtene har vaksineprodusentene sendt inn alle dataene de har. Dataene skal så fingranskes av utpekte vitenskapsfolk i Europa. Her kan alle land i Europa bidra med råd, spørsmål og meninger om godkjenningen.

– Vitenskapskomiteen vil avgi en innstilling om godkjenning, eller ikke. Den innstillingen blir så sendt til EU-kommisjonen som umiddelbart vil fatte beslutningen om godkjenning i Europa, sier Madsen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer