Uværet: Veier stenges, flyavganger kansellert og flere tusen har mistet strømmen

Det var full storm i Trondheim søndag kveld. Bildet er fra Munkholmen, sett fra Pirsenteret. Vannet fra Trondheimsfjorden piskes opp og inn på land over de skuelystne. Foto: Ole Martin Wold / NTB.
Det var full storm i Trondheim søndag kveld. Bildet er fra Munkholmen, sett fra Pirsenteret. Vannet fra Trondheimsfjorden piskes opp og inn på land over de skuelystne. Foto: Ole Martin Wold / NTB. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Med vindkast på over 40 meter i sekundet har uværet truffet land i Trøndelag og Møre og Romsdal. Uværet har ført til at over 8.000 mistet strømmen i Trøndelag.

I tillegg til at en buss blåste av veien i Gjemnes, blåste blant annet en løe ut i veien i Luster kommune. Her er fylkesvei 5639 i Mørkridsdalen nå stengt fram til mandag.

Kun sjåføren var i bussen da den blåste over ende i Batnfjordsøra, men vedkommende ble ikke skadd, opplyser politiet.

Dermed har det varslede uværet for alvor startet. Meteorologene har sendt ut farevarsel for Sør-Norge og orkanvarsel for Møre og Romsdal søndag.

De voldsomme naturkreftene har blant annet ført til at løse gjenstander blir tatt av vinden, veier og fergesamband stenges, og flere tusen husstander har mistet strømmen.

Storm og orkan

På fiskeværet Veiholmen i Smøla kommune i Møre og Romsdal var det ved 19-tiden registrert 35,7 meter i sekundet i gjennomsnittsvind i ti minutter, skriver VG.

– Det betyr at de akkurat nå har orkan, sa meteorolog Martin Granerød.

I Kristiansund er det meldt full storm og vindkast opp mot 45 meter i sekundet.

– Vi oppfordrer folk til å bruke hodet sitt og tenke seg om hvor de ferdes. Vær bevisst på at man kan få strømbrudd og at trær kan velte, sier operasjonsleder Borge Amdam i Møre og Romsdal politidistrikt til NRK.

Lørdag advarte Trøndelag politidistrikt innbyggerne mot å ferdes utendørs på grunn av det ventede uværet, mens veitrafikksentralen ba folk om å la bilen stå.

– Vi oppfordrer bilister som ikke må ut og kjøre, om å holde seg hjemme. Dette gjelder store deler av Trøndelag og Møre. Det er svært utfordrende kjøreforhold, skriver Vegtrafikksentralen midt på Twitter.

8.000 uten strøm

Over 8.000 av nettselskapet Tensios strømkunder i Trøndelag mistet søndag kveld strømmen. Strømbruddene er fordelt på elleve forskjellige områder, men de fleste kundene som er rammet, er på Hitra, Frøya og i Børsa, skriver Adresseavisen.

I tillegg sørger vinden for at løse gjenstander fyker gjennom luften, og at trær blåser over ende.

– Med full storm vest i Agder, og vindkast opp i 36 meter i sekundet frykter vi at trær vil velte over veier og strømledninger. Dette er ikke kvelden for å dra ut til Lindesnes fyr for å se på uværet, sier meteorolog Martin Granerød til NRK.

Buss blåste av veien

Det voldsomme uværet fører ikke bare til vanskelige kjøreforhold flere steder, men også at flere av fjellovergangene er stengt.

Ved 19.30-tiden var følgende fjellveier stengt:

* E6 Dovrefjell

* E16 Filefjell

* Fv 27 Venabygdsfjellet

* Fv53 Tyin-Årdal

* Rv52 Hemsedal

* Fv50 Aurland – Hol

* Rv7 Hardangervidda

* Rv13 Vikafjellet

* Rv15 Strynefjellet

* E134 Haukelifjell

Trøbbel for fly og ferger

Uværet får også følger for fly og ferger – blant annet på Værnes flyplass i Trondheim, som stengte ned.

– Det er snøværet og kraftig vind som skaper trøbbel, sier operativ sjef ved Trondheim lufthavn Værnes, Thomas Wintervold til Adresseavisen.

– Det er fare for at vinden tar tak i flyene og flytter på dem, sier Wintervold.

Det er kansellerte avganger både fra Bergen til Ålesund, men også til Molde, Kristiansund, Ørsta/Volda og Førde, skriver TV 2.

Ifølge Sunnmørsposten er flere av fergesambandene i deres område innstilt. Også flere andre ferger der uværet treffer, er innstilt.

Blant annet ble 16.30-avgangen mellom Kristiansand til Hirtshals i Danmark kansellert, mens søndagens avgang mellom Larvik og Hirtshals er utsatt til mandag.

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer