Storm og mye nedbør

Uværet røsker i Norge – flere fjelloverganger stengt

Med ny storm på Vestlandet og mye nedbør på vei over hele Sør-Norge, var det ikke uventet at riksveiene 13 og 15 over Vikafjell og Strynefjellet stengte lørdag.

Uværet feier inn over Norge lørdag. Storm i kastene og nedbør. Her fra Tromsø havn ved en tidligere anledning, da bølgene slo over moloen. Ishavskatedralen skimtes i bakgrunnen. Arkivfoto: Rune Stoltz Bertinussen / NTB scanpix.
Uværet feier inn over Norge lørdag. Storm i kastene og nedbør. Her fra Tromsø havn ved en tidligere anledning, da bølgene slo over moloen. Ishavskatedralen skimtes i bakgrunnen. Arkivfoto: Rune Stoltz Bertinussen / NTB scanpix. Vis mer
Publisert

Riksvei 15 over Strynefjellet ble først stengt i 5.30-tida lørdag, mens allerede klokka 3.35 natt til lørdag meldte Vegtrafikksentralen Vest at riksvei 13 over Vikafjellet etter kolonnekjøring er stengt på grunn av uværet. Ny vurdering av forholdene er planlagt klokka 10 lørdag formiddag.

Andre strekninger på Vestlandet som er berørt av uværet, er fergesambandet Rysjedalsvika – Rutledal – Krakhella, der anløp til Krakhella og Losna i Solund kommune er innstilt fra rutestart lørdag.

– Det er antatt at ruten kan starte opp igjen rundt klokka 13, melder Fjord1.

I løpet av natta har strekningen Oppdal – Sunndalsøra vært stengt, etter at områdets angivelig største gran veltet over riksvei 70 midt på natta og trengte noen timer for å ryddes unna ved Flatvad.

Rødt varsel, stor fare

Etter litt rolig vær tidligere fredag bruste værgudene igjen med fjærene utover kvelden og natta.

Det er for øyeblikket rødt farevarsel for Indre Fjordane, Voss og Hardanger, der det på grunn av forholdene ventes stor snøskredfare på grunn av fokksnø og våt snø, som kan medføre flakskred lørdag.

Årsaken er et kraftig lavtrykk ved Island som kommer inn i Norskehavet. Dette gir kraftig vind og store nedbørsmengder, opplyser vakthavende meteorolog Camilla Albertsen hos StormGeo til Bergens Tidende.

– Ferdsel i skredterreng anbefales ikke. Skred kan treffe skredutsatte veier og bebyggelse, advarer meteorologene på farevarselsidene til Yr.

Varsom.no advarer om flom, sørpe-, jord- og snøskred, i tillegg til vind. Regntøy- eller innehelg, med andre ord.

Mye vær langs kysten

For stort sett hele Nordland og deler av Troms, samt resten av Vestland og Møre og Romsdal, er det skredvarsel på betydelig nivå.

– Ferdsel i skredterreng krever solid kunnskap, erfaring i rutevalg og evne til å identifisere skredproblem. Generelt anbefales det å unngå skredterreng. Skred kan treffe enkelte skredutsatte veier og en sjelden gang bebyggelse, heter det i anbefalingen.

Langs Vestlandskysten og i fjellet er det vind- og værvarsel på gult nivå svært mange steder.

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer