Utvalg splittet om pelsdyrnæringen

Et flertall i utvalget som har gjennomgått pelsdyrnæringen, går inn for bærekraftig utvikling av næringen. Et mindretall går inn for styrt avvikling.

(upublisert) Opprettet

Oslo (NTB-Johan Falnes): Et flertall i pelsdyrutvalget går inn for bærekraftig utvikling av næringen, mens et mindretall anbefaler styrt avvikling.

Fem medlemmer i utvalget – utvalgsleder leder Anne Karin Hamre, Torstein Steine, Steen Henrik Møller, Hadle Nevøy og Camilla Kielland – går inn for bærekraftig utvikling av pelsdyrnæringen. De mener velferden for pelsdyrene vil være ivaretatt dersom regelverket etterleves.

Men saken splitter medlemmene, og tre av dem – Sveinung Eikeland, Kathrine Ryeng og Guri Tveito – går inn for styrt avvikling av næringen. Disse stiller seg tvilende til om dyrevelferden kan ivaretas når rev og mink holdes fanget i nettingbur på små arealer.

Ett medlem, Marianne Olssøn, ønsket ikke å gi noen anbefaling om hvilket alternativ politikerne bør velge.

Høring i vente

Utvalget, som ble nedsatt i fjor, har hatt i oppgave å vurdere bærekraftig utvikling og styrt avvikling som to hovedalternativer for pelsdyrnæringens framtid.

– Denne næringen er stadig vekk oppe til debatt, og det er bra å få faktabasert informasjon å vurdere disse spørsmålene ut fra, sa landbruks- og matminister Sylvi Listhaug (Frp) da hun fikk rapporten mandag formiddag.

Hun vil ikke være med på at en samlet innstilling hadde vært bedre.

– Jeg syns det viser at dette utvalget er bredt sammensatt, du har fått fram begge synspunkter i denne diskusjonen. Det er i grunn veldig sunt, for dette er en sak som har vært høyt på den politiske agendaen i mange år, sier Listhaug til NTB.

Statsråden vil nå sende rapporten ut på høring. Hun sier venter stort engasjement i høringsrunden.

Etter høringen skal regjeringen trekke en konklusjon om næringens framtid. Et betydelig flertall på Stortinget har allerede vedtatt å be regjeringen vurdere forbud mot pelsdyroppdrett.

Omstridt næring

Pelsdyrhold i Norge er i dag lønnsomt og konkurransedyktig internasjonalt. Men næringen er også svært omstridt, og slik vil det forbli.

– Uansett hvor strengt regelverk en legger til grunn for dyrevelferden til pelsdyrholdet, vil motstanden mot pelsdyrhold aldri forsvinne, sa Hamre da hun presenterte rapporten.

I tillegg er næringen utsatt for svingninger i markedet internasjonalt.

– Utvalget mener det først og fremst er næringen selv som har ansvar for å ivareta konkurransekraften, fastholdt Hamre.

Næringen mottar i dag rundt 35 millioner kroner i tilskudd fra staten.

Hvis næringen skal bevares, bør det ifølge utvalget forskes mer på alternativer hvor det ikke benyttes nettingbur.

Utvalget mener videre at et forbud mot pelsdyrhold i Norge bør kombineres med en kompensasjonsordning. (©NTB)

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på sol.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.