Uttalte seg om Trumps mentale helse, så ble norske psykiatere advart

Flere psykologer og psykiatere viser til Donald Trumps mentale helse for å forklare handlingene hans. Men å snakke om dette er omstridt, både i USA og Norge.

Daværende president Donald Trump utenfor Det hvite hus 12. januar, en uke etter at Trump-tilhengere stormet Kongressen. Foto: Gerald Herbert / AP / NTB
Daværende president Donald Trump utenfor Det hvite hus 12. januar, en uke etter at Trump-tilhengere stormet Kongressen. Foto: Gerald Herbert / AP / NTB Vis mer
Publisert

Tirsdag begynte den andre riksrettssaken mot Trump, som denne gangen står tiltalt for å ha oppildnet folkemengden som stormet Kongressen.

Selv om han neppe blir dømt, er han langt mer politisk isolert nå enn etter presidentvalget for noen måneder siden. Han har mistet både Twitter-kontoen, viktige republikanske allierte og forretningspartnere.

Årsaken er Kongress-stormingen i kjølvannet av Trumps gjentatte, udokumenterte påstander om valgfusk.

– Trump klarte ikke å forholde seg til nederlaget, noe som endte i total benekting, hevder psykologspesialist og ekspert på rettspsykiatri Pål Grøndahl overfor NTB.

Peker på symptomer

I etterkant av Kongress-stormingen sluttet Grøndahl seg til en rekke andre psykologer og psykiatere som mener det blir utilstrekkelig å prøve å forstå Trumps handlinger kun som ledd i en politisk maktkamp.

I stedet har de vist til hans mentale helse. De har advart om at Trump høyst sannsynlig har en personlighetsforstyrrelse som preger beslutningene han tar.

Mange av dem har også uttalt seg konkret om hvilken lidelse det kan være snakk om – og vist til personlighetsforstyrrelser som kjennetegnes av intenst oppmerksomhetsbehov, løgnaktighet, lite empati og tendenser til paranoia.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer