Utsolgt for jodtabletter i Finland etter nye retningslinjer

Mange finske apoteker gikk denne uka tomme for jodtabletter etter at landets helsedepartement anbefalte å ha minst én dose tilgjengelig i tilfelle atomulykker.

Finland rådet denne uka innbyggerne til å ha minst én dose med jodtabletter klar i tilfelle atomulykker. Siden har landets apoteker gått tomme for tablettene. Lederen for landets strålevern Stuk knytter rådene til situasjonen i Ukraina, der det har vært frykt for atomulykker ved særlig kraftverket i Zaporizjzja. Foto: AP / NTB
Finland rådet denne uka innbyggerne til å ha minst én dose med jodtabletter klar i tilfelle atomulykker. Siden har landets apoteker gått tomme for tablettene. Lederen for landets strålevern Stuk knytter rådene til situasjonen i Ukraina, der det har vært frykt for atomulykker ved særlig kraftverket i Zaporizjzja. Foto: AP / NTB Vis mer
Publisert

Følg Sol på Facebook!

Rådet kommer etter at det i lang tid har vært bekymring for atomulykker ved kjernekraftverk i Ukraina, særlig ved Zaporizjzja-kraftverket.

Russiske styrker tok kontroll over kjernekraftverket i begynnelsen av mars, ikke lenge etter at Russland startet invasjonen av Ukraina.

– En ulykke ved et kjernekraftverk kan føre til utslipp av radioaktivt jod i miljøet, som kan akkumulere seg i skjoldbruskkjertelen, het det i en uttalelse fra det finske helsedepartementet tirsdag.

Dagen etter meldte apoteker flere steder i landet ta de hadde gått tomme for jodtabletter etter at folk hastet til for å handle inn. Også grossistene sa at lagrene var tomme.

Anbefalingen fra helsemyndighetene gjelder for folk mellom 3–40 år, gitt den potensielle risikoen stråling utgjør for aldersgruppa. Departementet nevnte ikke Russlands krig i Ukraina eller hvor en eventuell atomulykke kan finne sted.

Det het bare at retningslinjene var revidert for å tilsvare de gjeldende anbefalingene fra Verdens helseorganisasjon (WHO). Finland har to kjernekraftverk.

Men Petteri Tiippana, som leder det finske strålevernet (Stuk), knyttet anbefalingen til situasjonen i Ukraina.

– Ja, krigen i Ukraina har påvirket de oppdaterte instruksjonene. Folk må ha oppdaterte anbefalinger om en slik situasjon skulle oppstå, sa han til avisa Ilta-Sanomat.

I tilfelle en strålingskrise er det aller viktigste at finnene holder seg innendørs, understreker helsedepartementet.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer