Utrolig funn: Kan være 476.000 år gammel

Arkeologer har i Zambia funnet det de tror er verdens eldste trestruktur laget av urmennesker. Den anslås å være hele 476.000 år gammel.

Treverket ble datert ved hjelp av en ny dateringsmetode hvor man måler når mineralene sist ble utsatt for dagslys, ifølge studien. Foto: Larry Barham / AP / NTB
Treverket ble datert ved hjelp av en ny dateringsmetode hvor man måler når mineralene sist ble utsatt for dagslys, ifølge studien. Foto: Larry Barham / AP / NTB Vis mer
Publisert

Følg Sol på Facebook!

– Alt ser så nytt ut. Man tenker «det kan jo ikke være såpass gammelt», sier arkeolog Larry Barham ved universitetet i Liverpool, som har ledet prosjektet.

Barham og hans team gravde opp trestrukturen ved en elv like over et stort fossefall i Kalambo-området i Zambia i 2019. Onsdag ble studien som presenterer den endelige dateringen, publisert.

I tillegg fant arkeologene flere verktøy laget i tre. De to store trestammene i kryss kan ha vært en del av en plattform som var ment å holde våre forfedre tørre fra elven, mener arkeologene.

Den enkle trestrukturen fra steinalderen byr på et sjeldent eksempel på hvordan urmennesker startet å ta i bruk tre. Funnet kan antyde at våre forfedre var mer avanserte enn tidligere antatt, ifølge arkeologene.

– De endret omgivelsene sine for å gjøre livet enklere, selv om det kun innebar å lage en plattform de kunne sitte på over elven for å gjøre sine daglige gjøremål. De brukte sin intelligens, fantasi og evner til å skape noe de aldri hadde sett før – noe som aldri tidligere hadde eksistert, sier Barham.

De tidligste bevisene på arten homo sapiens er fra rundt 300.000 år gamle. Forut for dette eksisterte arten homo heidelbergensis for mellom 700.000 og 200.000 år siden. Fossiler fra denne arten er funnet i Kalambo-området tidligere.

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer