Oscar Pistorius:

Ute av fengsel

Den tidligere friidrettsprofilen Oscar Pistorius (37) ble fredag løslatt fra fengsel på prøve. Han ble i 2017 dømt for drapet på kjæresten Reeva Steenkamp.

Oscar Pistorius ble fredag løslatt fra fengsel. Foto: Themba Hadebe, File / AP / NTB
Oscar Pistorius ble fredag løslatt fra fengsel. Foto: Themba Hadebe, File / AP / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Sørafrikanske fengselsmyndigheter bekrefter fredag morgen at Pistorius slapp ut av fengsel og befinner seg i sitt eget hjem snaut sju år etter han ble dømt til 15 års fengsel for drapet på Steenkamp. Han hadde fram til fredag sittet fengslet siden oktober 2014 med et ti måneder langt opphold i husarrest fra 2015 til 2016.

I etterkant av at den paralympiske gullvinneren ble løslatt, sa offerets mor June Steenkamp at hun og resten av de etterlatte «soner en livstidsdom i sorg».

– Har Oscar sonet nok? Det kan aldri bli rettferdighet om dine kjære aldri kommer tilbake. Det er ingen dom som er lang nok for å få henne tilbake. Vi som er igjen soner en livstidsdom, sier Steenkamp i en uttalelse fredag morgen.

Reeva Steenkamp og Pistorius på et bilde i 2012. Foto: NTB/AFP
Reeva Steenkamp og Pistorius på et bilde i 2012. Foto: NTB/AFP Vis mer

– Nå som Oscar er løslatt, håper jeg at jeg kan få lov til å leve mine siste år i fred og fokusere på å fortsette Reevas arv med hennes organisasjon, fortsetter hun.

Strenge regler

Pistorius kommer til å måtte forholde seg til kriminalomsorgen helt fram til straffen hans løper ut i desember 2029.

Han må leve under et strengt regime og må blant annet være på fast adresse til spesielle tider av døgnet, og han vil ha totalforbud mot bruk av rusmidler. Han kan – kanskje naturlig nok – ikke være i besittelse av våpen, og han har forbud mot å stille opp til intervjuer.

I tillegg må han gjennomgå terapi i sinnemestring, skriver Reuters.

Skulle Pistorius bryte noen av disse eller andre vilkår, risikerer han å bli fengslet på ny.

Inngangen til Atteridgeville fengsel i Pretoria fredag. Foto: Themba Hadebe / AP / NTB
Inngangen til Atteridgeville fengsel i Pretoria fredag. Foto: Themba Hadebe / AP / NTB Vis mer

Lang rettsprosess

I februar 2013 drepte Pistorius sin 29 år gamle kjæreste. På valentinsdagen ble den kjente modellen og juristen Reeva Steenkamp skutt og truffet av to kuler gjennom baderomsdøren i parets hjem.

KAMIKAZE: Russiske soldater skal ha omgjort MT-LB pansrede personellkjøretøy til bomber. Video: Telegram @dugout_uncle_zhora. Reporter: Vegard Krüger / Dagbladet TV. Vis mer

Pistorius hevdet i retten at han trodde at en innbruddstyv oppholdt seg på badet, og han forklarte at han skjøt for å forsvare kjæresten og ham selv. Denne forklaringen festet ikke juryen lit til.

Rettsprosessen ble lang og inneholdt anker fra begge parter, men i 2017 dømte Sør-Afrikas Høyesterett Pistorius til 15 års fengsel.

«Blade Runner»

Han hadde på det tidspunktet allerede sittet 19 måneder bak murene.

Oscar Pistorius slapp ut av Atteridgeville fengsel i Pretoria fredag. Foto: Themba Hadebe / AP / NTB
Oscar Pistorius slapp ut av Atteridgeville fengsel i Pretoria fredag. Foto: Themba Hadebe / AP / NTB Vis mer

Pistorius ble et verdensnavn under sommer-OL i London i 2012, der han løp mot funksjonsfriske utøvere.

Sørafrikaneren måtte amputere begge beina under knærne da han var elleve måneder gammel. Han løp derfor etter hvert med fjærende proteser. Slik fikk han også tilnavnet «Blade Runner».

(©NTB)

Mer om