Utdanningsforbundet varsler ny opptrapping i lærerstreiken

Utdanningsforbundet tar ut drøyt 100 nye lærere i streik fra neste tirsdag. Sandefjord er nytt uttaksområde.

Lærerstreiken fortsetter og trappes opp neste uke. Flere elever går ut i høstferie uten å få ha vært på skolen siden skolestarten i august. Streiken er den lengste lærerstreiken noensinne i Norge. Illustrasjonsfoto: Terje Pedersen / NTB
Lærerstreiken fortsetter og trappes opp neste uke. Flere elever går ut i høstferie uten å få ha vært på skolen siden skolestarten i august. Streiken er den lengste lærerstreiken noensinne i Norge. Illustrasjonsfoto: Terje Pedersen / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I en pressemelding advarer Utdanningsforbundet-leder Steffen Handal regjeringen mot å gå til tvungen lønnsnemnd.

– Det er et læreropprør vi ser nå. En lønnsnemnd vil avslutte streiken, men ikke problemene i sektoren. Regjeringen vil da ha bidratt til at lærerne sannsynligvis forblir lønnstapere, lærermangelen vil øke og andelen «lærere» som underviser uten lærerutdanning øke, sier han.

Handal understreker at det er en kraftig frustrasjon blant lærerne.

Leder Steffen Handal i Utdanningsforbundet advarer regjeringen mot å gå inn med tvungen lønnsnemnd i lærerstreiken. Forbundet trapper opp med 200 nye lærere i streik til uka, 100 på mandag og 100 på tirsdag. Foto: Amanda Iversen Orlich / NTB
Leder Steffen Handal i Utdanningsforbundet advarer regjeringen mot å gå inn med tvungen lønnsnemnd i lærerstreiken. Forbundet trapper opp med 200 nye lærere i streik til uka, 100 på mandag og 100 på tirsdag. Foto: Amanda Iversen Orlich / NTB Vis mer

– Jeg frykter at en lønnsnemnd vil gi flere demotiverte lærere. Det er det siste skolen og elevene trenger nå. Denne konflikten bør løses av partene, sier forbundslederen.

Over 8000 lærere

Opptrappingen skjer etter at meklingen i den pågående lærerstreiken på ny brøt sammen i helgen. Barnehager og elever i første klasse skjermes også denne gangen i streikeuttaket.

Det er allerede varslet at 100 lærere i Stavanger-området tas ut fra mandag av. Med det nye uttaket fra tirsdag 4. oktober, vil drøyt 8650 av Utdanningsforbundets medlemmer være i streik.

Flesteparten av lærerne som tas ut fra tirsdag jobber ved Sandefjord videregående skole, men også lærere ved skoler i Vestland, Viken, Trøndelag og Nordland går ut i streik.

I tillegg til medlemmene i Utdanningsforbundet har også Skolenes landsforbund 107 medlemmer i streik, mens Norsk Lektorlag har 87 medlemmer i streik. Lektorlaget vurderer nye uttak fortløpende.

Historisk lang lærerstreik

Lærerstreiken startet i juni og ble trappet opp ved skolestart i august. Den er allerede den lengste lærerstreiken vi har hatt i Norge.

Neste uke starter høstferien over store deler av landet, og mange elever har ennå ikke vært på skolen etter sommerferien.

Lærerne streiker fordi de ikke er fornøyd med tilbudet i meklingen før sommeren. Arbeidsgiversiden KS har uttalt at de har strukket seg så langt som kommunenes økonomi tillater, mens lærerne sier de har vært lønnstapere i seks år på rad. Dette er KS ikke enig i.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer